Θύελλα για τα μειωμένα δρομολόγια των ΜΜΜ – Εικόνες συνωστισμού την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα

 Θύελλα για τα μειωμένα δρομολόγια των ΜΜΜ – Εικόνες συνωστισμού την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τη μείωση των δρομολογιών, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του θερινού προγράμματος, ενώ την ίδια στιγμή τα κρούσματα του ιού αυξάνονται επικίνδυνα στην Αττική.

Μάλιστα τα δρομολόγια έχουν αδικαιολόγητα αραιώσει περισσότερο από πέρυσι, και ειδικά στα λεωφορεία και τρόλεϊ, με τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζει ο στόλος, τα οχήματα που δρομολογούνται είναι πολύ περιορισμένα, με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να είναι αναπόφευκτος και η ανησυχία για τη μετάδοση του κορoνοϊού μεγάλη.

Τα προβλήματα παραδέχθηκε σε συνέντευξή του και ο υπoυργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς κάνουν το καλύτερο δυνατόν. «Ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό λέμε: Στα ΜΜΜ φοράμε όλοι μάσκα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς, τα θερινά δρομολόγια βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου. Στη γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), τα δρομολόγια έως το τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιούνται με συχνότητες ανά 10 με 11 λεπτά και 12 με 13 τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή στα ίδια χρονικά επίπεδα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

Αντίθετα, στις γραμμές 2 και 3 η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: Ως τις 7 Αυγούστου τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 7′-10′ , από 5 πέρυσι στις ώρες αιχμής. Από εκεί και πέρα, και έως τις 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται τα μισά δρομολόγια συγκριτικά με το 2019, καθώς η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10′ όλες τις ώρες της ημέρας όταν πέρυσι γίνονται ανά 5′.

Για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ ισχύει το «Ειδικό Πρόγραμμα Δρομολογίων» ενώ από την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουλίου βρίσκεται σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων. Φέτος τα δρομολόγια είχαν ήδη μειωθεί από την άνοιξη λόγω των μέτρων που έφερε η πανδημία του κορoνοϊού, συνεπώς τα θερινά δρομολόγια έφεραν πιο αραιές συχνότητες σε σχέση με το 2019, γεγονός που προκαλεί διαμαρτυρίες στο επιβατικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα εξής:

  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μασκών προστασίας από τους επιβάτες όλων των μέσων. Για τους οδηγούς λεωφορείων που είναι απομονωμένοiι από τους επιβάτες, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.
  • Οι επιβάτες καλούνται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων.
  • Η ανώτατη πληρότητα των λεωφορείων και των τρένων παραμένει στο 65%.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση της πρώτης πόρτας των λεωφορείων για επιβίβαση ή αποβίβαση.
  • Δεν ισχύει η δίωρη παράταση λειτουργίας σε Μετρό και Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
  • Προτείνεται η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Σχετικά Άρθρα