Ανατριχιαστικά στοιχεία: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και ιθαγενείς δολοφονήθηκαν πέρσι

 Ανατριχιαστικά στοιχεία: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και ιθαγενείς δολοφονήθηκαν πέρσι

Πέρσι καταγράφηκε ένας αριθμός-ρεκόρ δολοφονιών ανθρώπων που είτε υπερασπίζονταν τη γη τους είτε το περιβάλλον γενικότερα, σύμφωνα με έρευνα που ρίχνει φως στους συνηθισμένους φόνους ακτιβιστών που αντιστέκονται στις εξορυκτικές βιομηχανίες, οι οποίες συμβάλλουν στην κλιματική κρίση και στην καταστροφή της φύσης.

Τουλάχιστον τέσσερις ακτιβιστές δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα το 2019, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που δίνει το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Global Witness, εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων «εύκολων» δολοφονιών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, με τους ακτιβιστές να βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια τους.

Η Κολομβία και οι Φιλιππίνες έχουν τους μισούς δολοφονημένους ανθρώπους πέρσι, μια αύξηση σχεδόν 30% από τους 164 θανάτους το 2018 και έντεκα περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ του 2017. Οι περισσότερες δολοφονίες έμειναν ατιμώρητες και ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς για πολλούς απ’ αυτούς δεν υπάρχουν στοιχεία.

Η εξορυκτική βιομηχανία σχετίζεται με τους περισσότερους θανάτους υπερασπιστών της γης τους και του περιβάλλοντος στη διάρκεια του 2019. Οι ιθαγενικές κοινότητες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσανάλογο κίνδυνο βίας, αποτελώντας το 40% των δολοφονημένων υπερασπιστών της γης πέρσι.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οι οργανωτές της καμπάνιας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η καθυστέρηση ή η συνειδητή απραξία από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινότητες από τον Covid-19 έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και αύξηση του φόβου για περισσότερες επιθέσεις σε όσους υπερασπίζονται τη γη τους και το περιβάλλον.

Στη Βραζιλία, όπου δολοφονήθηκαν 24 άνθρωποι το 2019, οι ιθαγενικές κοινότητες προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν «το φάσμα της εξαφάνισης» εν μέσω πανδημίας, με τους αρχηγούς τους να κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο ότι «εκμεταλλεύεται» τον κορονοϊό για να τους εξολοθρεύσει.

Τα ορυχεία και τα μεταλλεία είναι ο τομέας που συνδέεται με τις περισσότερες δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος (50 θάνατοι), σύμφωνα με τα δεδομένα της Global Witness.

Ακολουθεί ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, που συνδέεται με 34 δολοφονίες ακτιβιστών, διότι εναντιώθηκαν ιδίως σε εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή φοινικέλαιου, ζάχαρης, ή τροπικών φρούτων, οι περισσότεροι στην Ασία.

Η μάχη εναντίον της εκμετάλλευσης των δασών είχε 24 θύματα, αριθμό που είναι αυξημένος κατά 85% σε σχέση με το 2018, ενώ τα δάση είναι πρωταρχικής σημασίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα