Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσκάλεσε και τον Πάπα στην προσευχή της Παρασκευής

 Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν προσκάλεσε και τον Πάπα στην προσευχή της Παρασκευής

Παράλληλα με τις εμπρηστικές κινήσεις στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή που θα γίνει την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά. Μιλώντας στη διετή συνάντηση για την αξιολόγηση του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν ανέφερε πως «η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, των ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών».

«Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται» υποστήριξε δε.

Προσκάλεσε και τον… Πάπα

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες στο εμβληματικό μνημείο συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς ήδη να έχουν τοποθετηθεί οι κουρτίνες που θα καλύπτουν τα ψηφιδωτά και έχουν στρωθεί στο δάπεδο τα… πετρόλ χαλιά. Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε πολλούς ξένους ηγέτες να παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Στην προσευχή της Παρασκευής αναμένεται να δώσουν το παρών περίπου 1.000-1.500 άτομα, μεταξύ των οποίων θα είναι και πολλοί ξένοι ηγέτες. Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ αναμένεται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση και να συμμετάσχουν.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει για την Παρασκευή ακόμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, παρά το γεγονός ότι ο Ποντίφικας έχει τουλάχιστον δύο φορές εκφράσει τη διαφωνία του με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Εμείς τους καλέσαμε όλους» είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Ο ίδιος, δε, μιλώντας στο CNN και αναφερόμενος στις αντιδράσεις υποστήριξε ότι «βασίζονται σε παλαίες απόψεις και προκαταλήψεις – υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία».

Σχετικά Άρθρα