Βουτιά στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

 Βουτιά στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 1,085% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου. Επιπλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχε σημειώσει στα μέσα του Φεβρουαρίου, με το spread να κινείται στις 155 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλά έτους (1389 μ.β).

Ισχυρό ράλι σημειώνει και το 5ετές ομόλογο (λήξης Απριλίου 2024), με την απόδοσή του να βυθίζεται κατά σχεδόν 12% και στο 0,336% κινούμενη επίσης σε προ πανδημίας επίπεδα και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,298% που είχε σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Έντονη είναι η βελτίωση και στην υπόλοιπη ελληνική καμπύλη, με την απόδοση του 15ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο να υποχωρεί κατά 6% και στο 1,262%.

Λιγότερο έντονο είναι το ράλι στους ιταλικούς τίτλους οι οποίοι και είχαν “τρέξει” σημαντικά τις τελευταίες μέρες ενόψει της συμφωνίας, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά 4% και στο 1,115% και να διατηρείται έτσι υψηλότερα από αυτήν των αντίστοιχων ελληνικών. Το spread της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναλυτές, σε μία πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας των Ευρωπαίων, επισημαίνουν πως αν και είναι θετική για την Ιταλία βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το πολύ υψηλό επίπεδο του ιταλικού χρέους.

Σχετικά Άρθρα