“Κοριοί” και βοσκοτόπια: Ο Τσίπρας στο στόχαστρο του Μαξίμου- Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού

 “Κοριοί” και βοσκοτόπια: Ο Τσίπρας στο στόχαστρο του Μαξίμου- Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Σε μία από τις χειρότερες στιγμές του βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, με τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα να ανταλλάσσουν απειλές και… συνομιλίες, την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα είναι …αλλού.

Ελληνο-τουρκικά και οικονομία είναι σε μια κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά το δεύτερο μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών, η επιτροπή υπό τον Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη θα καταθέσει τις πρώτες προτάσεις της στην κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης. Πόρους που δεν έχουμε δει ακόμη, αντιθέτως το παρασκήνιο είναι σκληρό πίσω από τις κουρτίνες των Βρυξελλών, πλην όμως, όπως η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία έχει διδάξει, μέση λύση θα βρεθεί και η α’ δόση των χρημάτων θα φθάσει στα κράτη – μέλη με την αρχή του επόμενου έτους.

Οι αποκαλύψεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, συνεχίσθηκαν και χθες, με μεγάλη ένταση: οι ισχυρισμοί Καλογρίτσα, θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», εγείρουν και νομικά ζητήματα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι, με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά λέγοντας ότι το παιχνίδι είναι στημένο, υπογραμμίζοντας το ρόλο τριών προσώπων, των κ.κ. Καλογρίτσα, Θεοδωρικάκου και Λοβέρδου. Ενδεικτικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», με τίτλο, «Τα βοσκοτόπια βάφτηκαν γαλάζια», η εφημερίδα κάνει λόγο για «τρίγωνο πολιτικο-οικονομικής συναλλαγής», εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί»: ο Ανδρ. Λοβέρδος είναι «ο κατηγορούμενος (σ.σ. της Novartis προφανώς) που γίνεται υπερασπιστής», ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι «ένας πρώην συνέταιρος (σ.σ. του κ. Καλογρίτσα) που είναι υπουργός» και, τέλος, ο Χρ. Καλογρίτσας είναι «ένας επιχειρηματίας που αλλάζει στρατόπεδο για να διασωθεί». Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος φυσικά…

Εκ των πραγμάτων το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» έφερε την Κουμουνδούρου σε ρόλο άμυνας, αλλά και το στρατόπεδο αυτό δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια: το Documento κυκλοφορούσε την ίδια ώρα με τις συνομιλίες του κοριού της ΕΥΠ, απλωμένες σε οκτώ (!) σελίδες. Συνομιλίες που εμπλέκουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, «παιδεραστές υπουργούς», «μαφιόζους αστυνομικούς» και «εξαγορασμένους αρεοπαγίτες». Η εφημερίδα δημοσίευσε έγγραφα και συνομιλίες, κρατώντας αδημοσίευτα μόνο τα ονόματα των εμπλεκομένων –ίσως σε μια επόμενη φορά…

Όλες μαζί οι αποκαλύψεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είναι σαφές ότι ναρκοθετούν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, ακόμη όμως και τη δικαιοσύνη, την αστυνομία… Σε μια συγκυρία, ας ξαναειπωθεί, κρίσιμη για τα εθνικά θέματα αλλά και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ενός εκάστου εξ ημών, της κοινωνίας στο σύνολό της. Γι’ αυτό και η ανησυχία παλαιών κοινοβουλευτικών ανδρών, και όχι από ένα κόμμα μόνο, για την πορεία που έχει πάρει η χώρα, ανησυχία που διατυπώνουν σε συνομιλίες με δημοσιογράφους.

Και η κυβέρνηση πώς αντιδρά σε όλα αυτά μέχρι στιγμής; Με το σχήμα, κυβέρνηση εσωτερικού – κυβέρνηση εξωτερικού. Το επισημαίνει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, στο ρεπορτάζ του, χθες, στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Η μέθοδος που φαίνεται πως υιοθετεί το Μ. Μαξίμου είναι εξαιρετικά απλή. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει στο κάδρο του φατριασμού και της προσωπικής αντιπαράθεσης, που έχει ανάγκη ο Α. Τσίπρας. Αντιθέτως θα δείχνει -όπως και κάνει- ότι ασχολείται μόνο με τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών». ΘΑ ΔΕΙΧΝΕΙ, γράφει ο δημοσιογράφος.

«Το Μ. Μαξίμου», διευκρινίζει εξάλλου, «δεν προτίθεται να δώσει την παραμικρή λαβή στην προσπάθεια – επιθυμία του Α. Τσίπρα να ‘ηρωοποιηθεί’ αυτοθυματοποιούμενος, μέσω ενός γκροτέσκο ριμέικ του ‘βρώμικου ‘89’. Αλλά ταυτοχρόνως δεν προτίθεται να αποκρυβεί τίποτα από την πλούσια δράση του αριστερού παρακάρτους, το οποίο δούλευε για το ‘κεντρικό μαγαζί’ του ΣΥΡΙΖΑ».

Το σχέδιο του Μ. Μαξίμου είναι προφανές σε τι αποσκοπεί: να κρατήσει απασχολημένο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε ταινίες και συνομιλίες, και όχι στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Σχέδιο που έχει αντιληφθεί η Κουμουνδούρου, εξ ου και το μήνυμα που έστελνε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης (από συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Αντώνη Αντζολέτο): «Μας χωρίζει» (σ.σ. κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση) «τεράστια απόσταση από τις πρακτικές της κυβέρνησης που οδηγούν την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν θα ακολουθήσουμε στην κατηφόρα αυτή», διεμήνυε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επόμενα 24ωρα θα έχουν (ακόμη μεγαλύτερο) ενδιαφέρον…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα