Ψυχρολουσία από Σύψα: Και το επόμενο καλοκαίρι με κοροναϊό (vid)

 Ψυχρολουσία από Σύψα: Και το επόμενο καλοκαίρι με κοροναϊό (vid)

Και το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό, εκτιμά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον Alpha, τόνισε ότι ο κορoναϊός «ήρθε για να μείνει 1-2 χρόνια».

Αναφερόμενος στην έξαρση που παρατηρείται σε Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Σύψας τόνισε: «Έχει σχέση με τα φαινόμενα στα Βαλκάνια, όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας. Φοβάμαι ότι είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης».

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Ένας ταξιδιώτης που έχει μολυνθεί, αλλά είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να κάνει το τεστ στην Ελλάδα, να βγει αρνητικό και ύστερα από λίγες ημέρες να εκδηλώσει συμπτώματα, εν τω μεταξύ μπορεί να έχει διασπείρει τον ιό. Υπάρχει κίνδυνος με τους ασυμπτωματικούς, γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις».

Όσον αφορά την έξαρση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων σε πολιτείες των ΗΠΑ, ο κ. Σύψας είπε: «Άνοιξαν την κοινωνία απότομα και άτσαλα μετά το πρώτο κύμα. Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες. Αυτό είναι καμπανάκι για τον υπόλοιπο κόσμο. Το άνοιγμα της κοινωνίας ενέχει κινδύνους».

Αναφερόμενος στον δείκτη διασποράς του κορωνοϊού, τόνισε ότι είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα, ωστόσο εξέφρασε την αγωνία του αν θα συνεχίσει να είναι και σε περίπου 10 μέρες, μετά το άνοιγμα του Τουρισμού.

«Ο ιός ήρθε για να μείνει 1-2 χρόνια ακόμα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, ελπίζουμε να μην είναι όπως το πρώτο. Και το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό», εκτίμησε και αναφορικά με το εμβόλιο, είπε: «Το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από 12-18 μήνες».

Σχετικά Άρθρα