Κατάρρευση: Μειωμένος 80% ο τουρισμός σε σχέση με πέρυσι

 Κατάρρευση: Μειωμένος 80% ο τουρισμός σε σχέση με πέρυσι

Απογοητευτικές για τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις της Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Στα επίπεδα του 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η επιβατική κίνηση την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece τα στελέχη της εταιρείας, με την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων από αύριο 1η Ιουλίου να επεκτείνεται σε όλα τα αεροδρόμια, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

«Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που “άνοιξε” στις 15 Ιουνίου μπορεί να μιλάμε για ποσοστό της τάξεως του 25%, καθώς είναι σε πιο ώριμο στάδιο. Υψηλότερο μπορεί να είναι και το ποσοστό στο αεροδρόμιο της Καβάλας, καθώς στα δύο συγκεκριμένα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας έχουμε μεγάλο ποσοστό επιβατών VFR (Visitors, Friends and Family), ατόμων δηλαδή που έρχονται να δουν τους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την αγορά της Γερμανίας», εξήγησε ο κ.Βήλος.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, εκτός από την Γερμανία, αναμένονται επίσης τουρίστες από την Αυστρία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Την ίδια ώρα, από αύριο 1η Ιουλίου, αναφορικά με τα χερσαία σημεία εισόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ισχύουν τα εξής: Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών. «Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται», αναφερεται στην ανακοίνωση.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα. Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνον από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στους συνοριακούς σταθμούς θα γίνονται πλέον στοχεύμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ οι οποίοι θα βασίζονται στο σύστημα που υποδεικνύει το πρωτόκολλο αφίξεων. Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν το passenger locator form (PLF) (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) προκειμένου να λάβουν το QR Code είτε στο κινητό τους είτε εκτυπωμένο, το οποίο θα επιδεικνύουν και θα σκανάρεται κατά τον έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση, όποιος υποβληθεί σε τεστ θα λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Προσπάθειες για ενίσχυση του τουρισμού από Σερβία

Παραδοσιακά οι Σέρβοι επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα με πρώτη στην προτίμησή τους την Χαλκιδική αλλά φέτος η πανδημία ανατρέπει συνεχώς την ψυχολογία των τουριστών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Από την πλευρά της εθνικης Ένωσης των τουριστικών γραφείων Σερβίας (Serbia National Association of Travel Agencies (YUTA) γίνονται προσπάθειες για επανεκκίνηση, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας και του Βελιγραδίου στην Ελλάδα, Νίκος Σαπουντζής, αλλά την ίδια στιγμή «η αύξηση των κρουσμάτων στη Σερβία, “ μουδιάζει” τους επαγγελματίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Αρχές Ιουλίου οι Σέρβοι σχεδιάζουν ένα αεροπορικό press trip στη Σκιάθο, προκειμένου να προωθήσουν τον προορισμό στη σερβική αγορά και το ίδιο επιθυμούν να κάνουν λίγο αργότερα, στη Χαλκιδική. Στόχος τους, οι δημοσιογράφοι που θα έρθουν να καταγράψουν την πραγματικότητα και να προβάλουν τον προορισμό με τα δημοσιεύματα. Όλα αυτά όμως, παραμένουν ρευστά καθώς μπορεί να ανατραπούν από την εξέλιξη της πανδημίας», προσθέτει.

Χαμηλή η τουριστική κίνηση σε Χαλκιδική και Πιερία

Υποτονική πάντως παραμένει η κίνηση τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην Πιερία, με τη αγορά της Χαλκιδικής να δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακα και κυρίως με Έλληνες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης. «Με το κλείσιμο των σχολείων περιμέναμε περισσότερους Έλληνες τις καθημερινές, ειδικά εκείνους που έχουν εξοχικά. Όπως φαίνεται, όμως, και αυτοί έρχονται μόνο για Σαββατοκύριακα. Στα ενοικιαζόμενα καταλύματα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη ζήτηση ενώ η εστίαση (συμπεριλαμβανομένων των beach bars) βασίζονται κυρίως στην κίνηση του Σαββατοκύριακου.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πιερίας, η κατάσταση είναι παρόμοια, δεδομένου ότι δεν παρουσιάζεται κάποια αλλαγή στη ζήτηση. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση της ζήτησης αλλά εκτιμά ότι σαφής εικόνα θα μπορεί να υπάρξει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.