Μανιφέστο Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά, με αιχμές κατά Μητσοτάκη: Εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί “αποτροπής” – Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

 Μανιφέστο Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά, με αιχμές κατά Μητσοτάκη: Εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί “αποτροπής” – Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στα ελληνο-τουρκικά χαράσσει ο Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του  σήμερα στα «Νέα». Με σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει το αντίθετο από αυτό που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Διάλογο με ‘πειρατές’ δεν κάνει κανένας» διαμηνύει ειδικότερα (αυτός είναι και ο τίτλος της συνέντευξης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής καταλαμβάνουν τα 4/5 της συνέντευξης. Στα …αναμενόμενα εξαπολύει επίθεση στους κ.κ. Τσίπρα, Παππά, Παπαγγελόπουλο αλλά και δικαστές, εγκαλεί μάλιστα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαιτίας των χειρισμών της «η χώρα έχασε την ευκαιρία να εισπράξει τα πρόστιμα από την εταιρεία, κάτι που τελικά έκαναν οι ΗΠΑ».

Ειδικότερα: «Πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται», υποδεικνύει αιχμηρά ο πρ. πρωθυπουργός, που κατηγορεί την άλλη πλευρά ότι «τώρα κοντεύει να ‘γκριζάρει’ το μισό Αιγαίο!» -και αυτό το «τώρα» ηχεί κάπως στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου…

Στην ερώτηση, μάλιστα, της εφημερίδας και του Διονύση Νασόπουλου, «πώς θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης;», ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατηγορηματικός: «Αν λειτουργήσει η ελληνική αποτροπή!», πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγεί στη συνέχεια, «να τους πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα! Και ‘έτοιμοι’ και ‘αποφασισμένοι’», σημειώνει εμφατικά και απονέμει τα εύσημα, στο σημείο αυτό, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για πρόσφατες δηλώσεις του.

Επικρίνει δε, όσους «φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε ‘διάλογο’ με τους πραγματικούς εθνικιστές –στην Τουρκία!», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης δεν κρύβει ότι έχει «κάποιες επιφυλάξεις» για ορισμένα σημεία της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, «κάθε συμφωνία έχει επιμέρους υπέρ και κατά».

Η κατάληξη της συνέντευξης είναι εξίσου αιχμηρή, με σαφείς υπαινιγμούς για την τρέχουσα περίοδο και τη σημερινή κυβέρνηση: «Επί των ημερών μας, οι προκλήσεις της Τουρκίας μειώθηκαν στο ελάχιστο. Στο ελάχιστο! Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει. Έτσι; Βλέπετε, εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί ‘αποτροπής’. Την εφάρμοσα στην πράξη! Και δούλεψε…».

Στο σκάνδαλο Novartis ο Αντ. Σαμαράς εξαπολύει ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του: «Κανένα παρακρατικό κύκλωμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και να καλύπτεται μέχρι σήμερα χωρίς να το ξέρει ο επικεφαλής. Και όλοι ξέρουμε ποιος ήταν τότε επικεφαλής…». Ενώ για τον πρώην υπουργό Επικρατείας σημειώνει: «Τι να πω εγώ; Τα είπε και τα παραδέχθηκε μόνος του ο γραφικός κ. Παππάς». Όμως, προσθέτει, «κανένα παραδικαστικό κύκλωμα δεν μπορεί να εκτελέσει τα σχέδιά του δίχως πρόθυμους επίορκους δικαστές. Χωρίς τους ‘τύπους’ και τις ‘τύπισσες’…».

Επίθεση εξαπολύει και κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατηγορώντας τον ότι «έφθασε στο σημείο να με συνδέσει με τη δίωξη του μακαρίτη Γιάννη Αγγέλου! Τον διαψεύδει η ίδια η τότε ανακρίτρια κυρία Τσατάνη, τη δήθεν μαρτυρία της οποίας επικαλείται… Πρόκειται για αλητεία!», αναφέρει επί λέξει. Προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι θα μιλήσει στη Βουλή «για όλους και για όλα», όπως αναφέρει, μόλις η προανακριτική βγάλει το πόρισμά της, δηλώνει δε, πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. 

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την απόφαση συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Novartis, ο Αντ. Σαμαράς υποστηρίζει: «Αυτή είναι η πλήρης απόδειξη της σκευωρίας, και με τη βούλα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντί να ψάξουν από το 2017 τα κυκλώματα και τους λογαριασμούς του ιατρικού κόσμου, άλλαξαν την ‘ατζέντα’. Στοχοποίησαν, υπό τις εντολές Ρασπούτιν, τους πολιτικούς αντιπάλους με σκοπό την εξυπηρέτηση των άθλιων σχεδίων του κ. Τσίπρα. Κι έτσι η χώρα έχασε την ευκαιρία να εισπράξει τα πρόστιμα από την εταιρεία, κάτι που τελικά έκαναν οι ΗΠΑ».

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα