Συναγερμός για τα πάρτι- Εστίες μετάδοσης του ιού- Σκέψεις για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων

 Συναγερμός για τα πάρτι- Εστίες μετάδοσης του ιού- Σκέψεις για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων

Ανήσυχος σχετικά με τις εικόνες συγχρωτισμού σε καταστήματα διασκέδασης και την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού σε περιοχές που δεν ήταν εντός του χάρτη της πανδημίας, όπως η Θεσπρωτία, είναι ο κ. Βατόπουλος.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε ότι είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.

Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει. «Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορωνοιο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με το 2ο κύμα του κορωνοιου ο ίδιος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κορωνοιό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος ο καθηγητής τονίζει πως αν ο ίος εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικα RO πάνω από την μονάδα), ο ίος δύσκολα εκριζώνεται ενώ αναφέρει πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Σκέψεις για απαγορεύσεις στα πάρτι

Οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης στους τουριστικούς προορισμούς είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν τους επιστήμονες και όχι οι αριθμοί εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στη λήψη αποφάσεων για μέτρα ή όχι.
Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της ειδικής υποεπιτροπής για τον τουρισμό, αναφέρει πως η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων είναι ένα πιθανό ενισχυτικό μέτρο όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά.

“Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει επιτήρηση των εισερχομένων πληθυσμών με μοριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου με διπλό κέρδος: θα εντοπίζουμε κρούσματα που θα εισέρχονται στη χώρα, ενώ συγχρόνως θα έχουμε πιο άμεση εκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής κρούσματος από συγκεκριμένες χώρες. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισερχόμενων κρουσμάτων που θα δημιουργούσε ανησυχία. Η εκτίμηση της κατανομής τους στον χώρο και τον χρόνο και κυρίως κατά πόσο δημιούργησαν αλυσίδες μετάδοσης σε προορισμούς θα μας καθοδηγεί στην επιτήρηση της επιδημίας” αναφέρει ο επιδημιολόγος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα lockdown σε ολόκληρα νησιά και ποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, απαντά: “Η πιθανότητα απομόνωσης ολόκληρου νησιού είναι μέτρια, εκτιμάμε ότι τα μέτρα ελέγχου και ιχνηλάτησης θα είναι ικανά για να περιορίσουν τοπικές επιδημίες αν και εφόσον αυτές συμβούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν από καραντίνες τοπικού χαρακτήρα ή και με μέτρα μείωσης πυκνότητας ατόμων σε δημόσιους χώρους (π.χ. απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων)”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το σημαντικό είναι η αποφυγή συγχρωτισμού προκειμένου να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική πορεία. Οι επιστήμονες πάντως θα αρχίσουν να ανησυχούν με την αύξηση, από 25 και πάνω, των κρουσμάτων στην κοινότητα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.

Σχετικά με το αν βρισκόμαστε στην αρχή ενός δεύτερου επιδημικού κύματος κορονοϊού, σημειώνει: “Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχουμε περάσει σε δεύτερο κύμα. Εχουμε τοπικές εξάρσεις, όπως αυτή που βλέπουμε στην Ξάνθη, οι οποίες περιορίζονται με ιχνηλατήσεις και τοπικά lockdown. Δεύτερο κύμα θα έχουμε όταν θα δούμε μεγάλη αύξηση «ορφανών» κρουσμάτων που δεν έχουν γεωγραφική κατανομή. Δηλαδή από 25 και πάνω «ορφανά». Πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων”.

Σχετικά Άρθρα