Καμία απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση λέει ο Μισέλ

 Καμία απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση λέει ο Μισέλ

Ηταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, που όπως αναμένονταν δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση και σημείωσε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες καθώς φάνηκαν οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.

Δήλωσε δεσμευμένος να αρχίσει πραγματικές διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Φον ντε Λάιεν: Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις αλλά μπορεί να υπάρξει συμφωνία

Όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού απαιτεί μια φιλόδοξη και κοινή απάντηση, που θα συνδυάζει την αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι πολλοί ηγέτες επισήμαναν ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την διακοπή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ανέφερε ακόμα ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του πακέτου, την ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και άλλες παραμέτρους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την πεποίθηση της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα