Μετωπική στη Βουλή: Ο μεγάλος “πειρασμός” για Μητσοτάκη –Τσίπρα

 Μετωπική στη Βουλή: Ο μεγάλος “πειρασμός” για Μητσοτάκη –Τσίπρα

Η ώρα που περίμεναν πολλοί -και κυρίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…- έφθασε: Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το θέμα που και δημοσκοπικά πλέον -παρότι δεν χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις  εν προκειμένω- απασχολεί κατά βάση την ελληνική οικονομία. Η οικονομία επί τάπητος λοιπόν, μαζί φυσικά με τα κοινωνικά ζητήματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί της (ανεργία, εργασιακές σχέσεις κ.α.) Τόπος… συνάντησης των δύο πολιτικών αντιπάλων, η Βουλή και η «Ώρα του πρωθυπουργού».

Κάθε ένας από τους δύο μονομάχους έχει τα δικά του όπλα στη φαρέτρα του.

Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να επιδείξει μια επιτυχή έξοδο στις αγορές (και άρα, την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ελληνική οικονομία), την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, την τρίτη, συνεχόμενη θετική έκθεση για την εθνική οικονομία, όπως κατέδειξε σε σχετική δήλωσή του και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κυρίως όμως, ο πρωθυπουργός μπορεί, αν το θελήσει, να δώσει ελπίδα, είτε με το κλείσιμο του «ματιού» από τους θεσμούς για μη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και το 2021 είτε με τους πόρους του Κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης, που δεν πρόκειται να έλθουν, πάντως, μέσα στο τρέχον έτος. Πόσο μάλλον που τα χρήματα «δεν τα έχουμε ακόμη» δήλωνε ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με δύο λόγια, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, θα (ξανα)πεί, ενώ στη διαρκή πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα θα αντιτείνει την τακτική του για διατήρηση «πυρομαχικών» και για την επόμενη μέρα, αλλά και δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό χρέος.

Ναι, αλλά με τις «σφιχτές» πολιτικές της κυβέρνησης, το χρέος θα …ψηλώσει και άλλο, θα είναι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του libre.gr. δεν θα μείνει στα αναμενόμενα, αλλά θα ανοίξει και θέμα ανεπάρκειας της κυβέρνησης, τα τελευταία 24ωρα, στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ταυτόχρονα, ασφαλώς, με το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, δηλαδή, η ύφεση μας χτύπησε την πόρτα πριν από το τέλος του 2019 (και συνεπώς, προ κορονοϊού), μαζί και τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Αυτό (ύφεση – μέτρα για κορονοϊό – αγορά εργασίας) θα είναι το βασικό αντιπολιτευτικό τρίπτυχο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή αντιπαράθεση.

Για την αγορά εργασίας ειδικότερα, Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου ανέδειξαν και ένα «λαβράκι» χθες βράδυ, καταδεικνύοντας ότι η ανεργία μειώνεται λόγω της μετακίνησης ανέργων στην κατηγορία των μη ενεργών πολιτών, λόγω κορονοϊού!

«Οι ιστορικοί δεσμοί της ΝΔ με τα Greek Statistics αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στο χρόνο», σχολίαζε δηκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Χθες, πάντως, απάντηση από το υπουργείο Εργασίας στα όσα υποστήριζαν τα δύο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν δόθηκε…  

Την ίδια ώρα και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν έντονο τον πειρασμό να ανοίξουν μια… παρένθεση και να μετατοπιστούν σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ελληνο-ιταλική συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και το πτυχίο του Κων. Λούλη. Θα το κάνουν; Το θέμα της επίκαιρης ερώτησης είναι πολύ σοβαρό και χρόνος δεν θα υπάρχει για ο,τιδήποτε άλλο, αλλά και ο πειρασμός… πειρασμός.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα