“Κραχ” στα Χρηματιστήρια – Μεγάλες απώλειες και στην Αθήνα

 “Κραχ” στα Χρηματιστήρια – Μεγάλες απώλειες και στην Αθήνα

“Καταιγίδα” σαρώνει πάλι τα χρηματιστήρια, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις προειδοποιήσεις της Fed ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι 6,5% και ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την απασχόληση δεν δικαιολογούν αισιοδοξία.

Απώλειες 2,6% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη (DAX) και Λονδίνο (FT100), 2,8% χάνει ο CAC40 στο Παρίσι, στο -3,2% ο ισπανικός IBEX. Κατά 3,3% υποχωρούν οι τιμές του αργού πετραλαίου, μετά από πολυήμερο ανοδικό ράλι. Πολύ χρήμα μετακινείται στα ομόλογα της Ευρωζώνης αναζητώντας πρόσκαιρο ασφαλές καταφύγιο. Κατά 4 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενισχύονται και τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

ΟΙ ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται αρνητικά και τα τεκταινόμενα σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο πληθαίνουν οι αντιδράσεις-αντιρρήσεις από χώρες-μέλη της σφαίρας γερμανικής επιρροής.

Στο ΧΑ μετοχές και δείκτες καταποντίζονται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο – ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς. Είναι η  τρίτη κατά σειρά ημέρα πτώσης, μετά το αργόσυρτο ράλι τριών εβδομάδων που πρόσθεσε  πάνω από 40% στις τραπεζικές μετοχές και  τουλάχιστον 16% στον ΓΔ.

Σχετικά Άρθρα