Τζορτζ Φλόιντ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του – Χιλιάδες για το ύστατο χαίρε (vid)

 Τζορτζ Φλόιντ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του – Χιλιάδες για το ύστατο χαίρε (vid)

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στην εκκλησία του Χιούστον όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός στα χέρια αστυνομικών πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πυροδοτώντας έκρηξη οργής για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Ο θάνατός του γέννησε το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», που ήταν τα τελευταία του λόγια ενώ οι διαδηλώσεις πήραν κάποιες φορές και βίαιη τροπή.

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στο Χιούστον, όπου ο Τζορτζ Φλόιντ μεγάλωσε, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας της στιγμής και των συναισθημάτων που έχει προκαλέσει ο φόνος του Φλόιντ είναι πως στην κηδεία του παραβρέθηκαν και συγγενείς άλλων μαύρων θυμάτων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται στην οργισμένη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη χώρα σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και τη φυλετική βία. Μεταξύ αυτών, οι οικογένειες των Έρικ Γκάρνερ, Μάικλ Μπράουν, Αχμάντ Άρμπερι και Τρέιβον Μάρτιν.

«Πονάει» δήλωσε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ Φιλονίζ, μην μπορώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του καθώς έλεγε κάποια από αυτά τα ονόματα έξω από την εκκλησία Fountain of Praise. «Θα πάρουμε δικαιοσύνη. Θα την έχουμε. Δεν θα αφήσουμε αυτή την πόρτα να κλείσει».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 6.300 άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή.

Καθώς τηρούνται και τα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, οι πολίτες έμπαιναν στην εκκλησία σε ομάδες των 15 και μπορούσαν να μείνουν μέσα μόνο δέκα λεπτά.

Φορώντας μάσκες σχεδόν όλοι, και τηρώντας αποστάσεις, χρειάστηκε να περιμένουν για πολλή ώρα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Τζορτζ Φλόιντ, σχηματίζοντας μια ειρηνική και πένθιμη ουρά.

Την ίδια ώρα, στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί- μεταξύ αυτών και η επικεφαλής Νάνσι Πελόζι- γονάτισαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο κράτησε το μαρτύριο του Φλόιντ με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του.