Άγγ. Συρίγος: Η Άγκυρα αισθάνεται νομιμοποιημένη μετά το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης

 Άγγ. Συρίγος: Η Άγκυρα αισθάνεται νομιμοποιημένη μετά το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης

Πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική με την Τουρκία, τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6, με αφορμή την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.

“Όλα αυτά που βλέπουμε τώρα, σχεδιάστηκαν μεταξύ 2005-2010. Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο σχεδιάστηκε το 2010”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια “διεκδικητική στρατηγική”, αφού από το 2016 με το Brexit η “στρατηγική του Ελσίνκι δεν έχει νόημα”, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ.

Με γνώμονα την ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών, “η ειρηνική επίλυση είναι διάλογος ή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο”, επισήμανε ο κ. Συρίγος, αλλά “πρέπει να δούμε κάτι που θα πιέσει την Τουρκία προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Δικαστηρίου”, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της Άγκυρας περί υφαλοκρηπίδας, “τα δικαιώματα της Ελλάδας απορρέουν από πολλά νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο”, εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, δεδομένου ότι “στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε αλυσίδες νησιών, όχι ένα αποκομμένο νησάκι”.

Με φόντο την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, “πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική πλέον για πολλά χρόνια στη λογική ότι ασκούμε τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου με προσοχή και επικεντρώνοντας σε θέματα που έχουμε ευρωπαϊκή στήριξη, όπως οι αλιευτικές ζώνες”, συνέστησε ο κ. Συρίγος, υπενθυμίζοντας τη βούληση της ΕΕ για ελληνική αλιευτική ζώνη 12 μιλίων.

“Από την ώρα που υπεγράφη το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης, η Άγκυρα αισθάνεται νομιμοποιημένη να κάνει πράγματα”, συμπέρανε ο βουλευτής της ΝΔ, καταλήγοντας ότι το Σύμφωνο είναι η αιτία που η Τουρκία “καθίσταται επικίνδυνη”.