ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση μεσαία τάξη με σταθερές – “Στρατηγική κυβερνητική επιλογή η ύφεση”

 ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση μεσαία τάξη με σταθερές – “Στρατηγική κυβερνητική επιλογή η ύφεση”

Στρατηγικό «άνοιγμα» στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ευρύτερα της μεσαίας τάξης, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Μικρομεσαίοι και μεσαία τάξη δεν έχουν κάτι να περιμένουν από το σχέδιο Μητσοτάκη για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, πάρα μόνο μια θέση εργαζομένου, με τις νέες, γλίσχρες, αμοιβές που διαμορφώνει η αγορά, σε κάποια μεγάλη επιχείρηση ψηφιακού ή πράσινου προσανατολισμού.

Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τέλος, δημιουργικότητα τέλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ειδικότερα ότι οι υπολογισμοί τους αυτοί επιβεβαιώνονται από την απόφαση Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Νίκης να μην ανοίξουν περαιτέρω το πουγκί, παρά την επερχόμενη, οψέποτε, ενίσχυση εκ Βρυξελλών. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, προσθέτουν, περισσότερα λουκέτα, εκτίναξη της ανεργίας.

Σχετική αναφορά είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά:

«(Ναι, η κρίση) είναι παγκόσµιο φαινόµενο, αλλά είναι και αποτέλεσµα των κυβερνητικών επιλογών. Όταν επιδοτείς την αναστολή εργασίας και τις απολύσεις αντί για την εργασία, τις µειώσεις µισθού αντί για τον µισθό, όταν κάνεις την κρίση ευκαιρία για κατάργηση εργασιακών δικαιωµάτων, όταν κωφεύεις στην κραυγή της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας για στήριξη και ρευστότητα, τότε η έκρηξη της ανεργίας, των λουκέτων και της ύφεσης δεν είναι νοµοτέλεια της πανδηµίας. Είναι στρατηγική επιλογή. Και σας ξαναλέω ότι είναι διαφορετικό για µια χώρα που είχε 4% ανεργία να πάει 14% και διαφορετικό για µια χώρα που είχε 29%, πήγε στο 17%, να ξαναπάει στο 29%. Εδώ µιλάµε πλέον για µια χαµένη γενιά».

Αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση που έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό και θα απαντηθεί την Παρασκευή, με κεντρικό πάντως ερώτημα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο πρωθυπουργός της ύφεσης» λόγω δικών του, δηλαδή, επιλογών και πολιτικών, και όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «επιχειρήσεις (που) κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών (που) τίθενται στο περιθώριο».

Το άνοιγμα στη μεσαία τάξη συνεπάγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει πιο παραδοσιακά ακροατήρια, όπως οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, νεολαία; Μια πρώτη απάντηση θα ήταν ότι στο «καζάνι» που έχουμε (ξανα)μπει, τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα.

Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που έδινε σε σχετικό ερώτημα της Real News και του Φοίβου Κλαυδιανού, ο Αλέξης Χαρίτσης. «Πώς απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν ‘από τα αριστερά’ ότι εγκαταλείπετε την ταξική μεροληψία και στρέφεστε στη μεσαία τάξη;», ερωτάτο προ εβδομάδος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι εκείνος απαντούσε ως εξής: «Οι μισθωτοί και οι αυτοπασχολούμενοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Ο πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει τους ευάλωτους, τους αδύναμους, τους παραγωγικούς, τους απόμαχους της δουλειάς, την κοινωνική πλειονότητα που βλέπει με ανησυχία ότι η χώρα επιστρέφει στις ημέρες της ανασφάλειας. Την ίδια στιγμή, αποκλείει -εκεί είμαστε πράγματι ‘μεροληπτικοί’- τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που είχαν μάθει -και τελευταία ξαναθυμούνται, δυστυχώς- πώς να κλείνουν ‘δουλειές’ με το κράτος, που βλέπουν την κρίση ως μια ευκαιρία αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, που έχουν συνηθίσει να δρουν δίχως κοινωνικό έλεγχο».

Τα αιτήματα των μικρομεσαίων μη προνομιούχων προσπαθεί να αναδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις περιοδείες, με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του με ένα διπλό στόχο εν τέλει: να τους τραβήξει από την «αγκαλιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη αφενός, να επουλώσει την παλιότερη «πληγή» που υπέστησαν οι άνθρωποι αυτοί από την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου.

Και ως γνωστόν, επειδή κάθε μονάδα που αφαιρείται από τον αντίπαλό σου και προστίθεται σε σένα, μετράει «επί δύο», η προσπάθεια αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αποβεί καθοριστική στις επόμενες εκλογές, εκτιμούν στο επιτελείο του.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα