Στην Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για καθορισμό ΑΟΖ και τουρισμό

 Στην Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για καθορισμό ΑΟΖ και τουρισμό

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Βασικό θέμα στις συζητήσεις των δύο κορυφαίων διπλωματών των γειτονικών χωρών της Μεσογείου θα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Για να επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρέπει να ικανοποιηθεί η τελευταία εκκρεμότητα. Το κύριο αίτημα της ιταλικής πλευράς που είναι το να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Γίνονται διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να κλείσει άμεσα το ζήτημα και να βγει μια κοινή ανακοίνωση.

Το θέμα δεν ανέκυψε τώρα, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να το κλείσουν, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή και με την Αγκυρα να πιέζει αφόρητα από στην άλλη άκρη της Μεσογείου σε διπλωματικό επίπεδο, μια συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας θα έστελνε έμμεσο πλην όμως αποφασιστικό μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά στο έτερο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ο τουρισμός. Μιλώντας από το αεροδρόμιο Μακεδονία ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «το άνοιγμα των πτήσεων θα γίνει με κανόνες». Η Ιταλία είχε ενοχληθεί από τη λίστα του υπ. Τουρισμού, που είχε τοποθετήσει την όμορη χώρα στις «επικίνδυνες» λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο κι ο κ. Θεοχάρης, η λίστα αυτή συνεχώς θα αναθεωρείται και θα ανανεώνεται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα