ΕΚΤ: Μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας – Αυξάνεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

 ΕΚΤ: Μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας – Αυξάνεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Φρανκφούρτη αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στο 1,35 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, αποφάσισε την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος QE έως το τέλος Ιουνίου του 2021, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το επεκτείνει περαιτέρω.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα επενδύει ξανά τα ομόλογα που αγοράζει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.

Θετικά ανταποκρίνονται οι αγορές ενώ τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημειώνει βουτιά της τάξης του 10% και διαμορφώνεται στο 1,357% με το spread να υποχωρεί στις 178 μονάδες βάσης, ενώ ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι που σημειώνουν οι 5ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,735% με πτώση της τάξης του 14%.

Πλέον τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Μαρτίου, ενώ το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 67% από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, όταν η απόδοσή του 10ετούς είχε βρεθεί στο 4%.

Η αύξηση του μεγέθους του PEPP σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 12μηνο τουλάχιστον, η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογο, τη στιγμή που ήδη τα 16 δισ. ευρώ που αναμενόταν να αγοράσει πριν την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, κάλυπταν και με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP είχε ήδη κάνει τα ελληνικά ομόλογα να ξεχωρίσουν καθώς είναι οι μόνοι τίτλοι που δεν συμμετείχαν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας στου επενδυτές ένα παραπάνω κίνητρο για να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς.