Ο. Γεροβασίλη: “Διογκώνεται η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης για τον εμπαιγμό”

 Ο. Γεροβασίλη: “Διογκώνεται η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης για τον εμπαιγμό”

«Γαλάζιοι “παππούδες”, κουμπάροι, “κολλητοί” κάθε είδους, επιδίδονται στη λεηλασία του κράτους-λάφυρου» παρατηρεί η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στο newsique και την Βούλα Κεχαγιά, συμπληρώνοντας ότι «ζούμε την αναβίωση ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ιδεολογία και συμφέροντα πάνε χέρι – χέρι».

Η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ο κεντρικός φορέας έκφρασης των επιδιώξεών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προβλέπει πως όσο εκτοξεύεται η ανεργία και διογκώνεται η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης, το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής μεγαλώνει για την κυβέρνηση

Ολόκληρη η συνέντευξη της κα Γεροβασίλη στη Βούλα Κεχαγιά, παρατίθεται:

Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει την οικονομική του πρόταση πάνω στην θεωρία «λεφτόδεντρα υπάρχουν». Τί λέτε;

Το πρόγραμμα που προτείνουμε είναι σαφές, εμπεριστατωμένο και ανταποκρίνεται στην ανάγκη εμπροσθοβαρούς στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Φτιάχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση σεβάστηκε τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, κατορθώνοντας την έξοδο από τα μνημόνια εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Εκεί που οι άλλοι παρέδιδαν καμένη γη και άδεια ταμεία, δώσαμε στη χώρα μας τη δυνατότητα για αυτόνομη, κυρίαρχη οικονομική πολιτική με το μαξιλάρι των 37 δις.

Η ΝΔ επινόησε τα λεφτόδεντρα! Από την πρώτη μέρα γαλάζιοι “παππούδες”, κουμπάροι, “κολλητοί” κάθε είδους, επιδίδονται στη λεηλασία του κράτους-λάφυρου. Τα τυπικά προσόντα ως απαραίτητες προϋποθέσεις διορισμού μετακλητών εξαφανίστηκαν από τους “άριστους” ταυτόχρονα με την εμφάνιση υπέρογκων αυξήσεων στους μισθούς τους. Την ίδια στιγμή που τα λεφτόδεντρα προσέφεραν στους εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη τους καρπούς τους απλόχερα, για τους κοινούς θνητούς καθιερωνόταν ξανά ο υποκατώτατος μισθός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τριών μηνών, οι απευθείας αναθέσεις, οι εξαιρέσεις από το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και το βάπτισμα τυπικών δημοσίων δαπανών ως απόρρητες, έγιναν άλλα λεφτόδεντρα, άλλων εκλεκτών. Την ίδια ώρα οι λιγότερο εκλεκτοί βαφτίζονταν ζόμπι και μπαταχτσήδες.

Από την άλλη εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες και τα εργαλεία που υποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί να μην τα αξιοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε στην εξουσία για να υπηρετήσει τα συμφέροντα ούτε των αδύναμων ούτε φυσικά της μεσαίας τάξης. Αυτά ήταν λόγια για την υφαρπαγή της ψήφου. Δεν κουραστήκαμε να μιλάμε για την κρυφή ατζέντα του. Αυτή υλοποιείται και αυτή θα υλοποιείτο ακόμη και αν δεν είχε ενσκύψει η πανδημία. Η λεηλασία του περιβάλλοντος με τον πρόσφατο καταστροφικό νόμο στο όνομα μιας αφηρημένης ανάπτυξης με συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους ήταν προδιαγεγραμμένη. Η λεηλασία των φυσικών πόρων με το άνοιγμα της συζήτησης για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, την κατασυκοφάντηση και την αποεπένδυση της ΔΕΗ ήταν δρομολογημένη.

Και όλα αυτά όχι γιατί έχουμε καπιταλισμό όπως μας πληροφόρησαν εσχάτως οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά γιατί δυστυχώς ζούμε την αναβίωση ενός πολιτικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ιδεολογία και συμφέροντα πάνε χέρι – χέρι. Στο βωμό αυτών των συμφερόντων το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα δίσταζε να ξαναχρεοκοπήσει τη χώρα.

Από την πρώτη μέρα γαλάζιοι “παππούδες”, κουμπάροι, “κολλητοί” κάθε είδους, επιδίδονται στη λεηλασία του κράτους-λάφυρου

Τί πιστεύετε ότι θα ζήσουμε το καλοκαίρι στην οικονομία λόγω ύφεσης;

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως θα έχουμε μία σημαντική πτώση στην τουριστική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η οικονομική κρίση ακουμπά σε ένα βαθμό και τις άλλες χώρες, επηρεάζοντας τις προτιμήσεις των υποψηφίων τουριστών. Έτσι, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως δεν θα υπάρξει ανησυχία ή ταξιδιωτικοί φραγμοί εξαιτίας του κοροναϊού, η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκή.

Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είτε άμεσα είτε έμμεσα με την εμπλοκή άλλων κλάδων είναι αρκετή από μόνη της για να επιφέρει ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Αν τη συνδυάσουμε με τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική που έχουν σαν αποτέλεσμα την όξυνση των υφεσιακών παραγόντων, τότε, δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν θα επενδύσουμε στην καταστροφή όπως έκανε μάταια επί μία πενταετία η Νέα Δημοκρατία. Όμως, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για ύφεση από 5 έως 10%, δείχνει την αμηχανία, την αδυναμία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπολογίσει έστω τις ζημίες τις οποίες και η ίδια δημιούργησε.

Καταθέσατε ερώτηση σε όλους τους υπουργούς για τις απευθείας αναθέσεις έργων την περίοδο της πανδημίας; Τί ψάχνετε ακριβώς;

Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει το πώς αξιοποιούνται τα χρήματά του. Οδηγήθηκε από το παλιό οικονομικοπολιτικό σύστημα και τις πρακτικές του σε μία χρεοκοπία από την οποία βγήκε οικονομικά και κοινωνικά τραυματισμένος και αυτό ούτε θέλει, ούτε πρέπει να το ξαναβιώσει.

Αυτό που ψάχνουμε είναι αυτό που τρέχει η κυβέρνηση να αμνηστεύσει με διατάξεις όπως αυτή του Υπουργείου Υγείας για απευθείας αναθέσεις του με την πρόφαση του κορονοϊού. Ψάχνουμε, μεταξύ άλλων, αυτό που γίνεται με τις δαπάνες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και την προσπάθεια μετατροπής τους σε απόρρητες. Ψάχνουμε και το γιατί σύμβουλοι και μετακλητοί χρειάζονται την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών! Ψάχνουμε για να ελέγξουμε μια κυβέρνηση, της οποίας το παρελθόν βαρύνεται με μια χρεοκοπία και το παρόν με υποκρισία και κυνισμό.

Ψάχνουμε – και θα βρούμε – όλα αυτά τα οποία όταν συναρμολογηθούν, ενδεχομένως να διαμορφώσουν ένα μωσαϊκό που θα απεικονίζει εκ νέου τους ίδιους που οδήγησαν τον λαό μας στις πρόσφατες περιπέτειες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε στην εξουσία για να υπηρετήσει τα συμφέροντα ούτε των αδύναμων ούτε φυσικά της μεσαίας τάξης. Αυτά ήταν λόγια για την υφαρπαγή της ψήφου

Ο πρωθυπουργός διαψεύδει τα σενάρια εκλογών. Στον ΣΥΡΙΖΑ τον πιστεύετε;

Η εικόνα του κυρίου Μητσοτάκη να παριστάνει την Πυθία όταν μιλάει για την ύφεση ή τον Έβρο, δεν μας αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια να τον πιστέψουμε. Αν πρέπει να συζητήσουμε για την αξιοπιστία του, θα θυμηθούμε τις Πρέσπες, την αποτυχία εξόδου από τα μνημόνια αλλά και τις άλλες “προφητείες” του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις μεταφυσικές ιδιότητες που του προσδίδουν οι θαυμαστές του.

Ο κύριος Μητσοτάκης θα ήθελε πάρα πολύ να ξεπεράσει το ζήτημα της απλής αναλογικής εκμεταλλευόμενος και την όποια θετική εικόνα από την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας. Καθώς όμως εκτοξεύεται η ανεργία και διογκώνεται η δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης για τον εμπαιγμό που υπέστη, το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής μεγαλώνει. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποτυχία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου να επιτύχει τη στρατηγική ήττα μας. Ο ελληνικός λαός την απέτρεψε, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ισχυρή πολιτική δύναμη η οποία είναι σε θέση να του προσφέρει μία νέα δημοκρατική, προοδευτική διέξοδο.

Εν πάση περιπτώσει είστε έτοιμοι για πάν ενδεχόμενο; Γιατί η κρίση πήγε πίσω και το θέμα της διεύρυνσης…

Πολλοί δημοκρατικοί πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον το ποιος υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο κεντρικός φορέας έκφρασης των επιδιώξεών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Άσκησε με υπευθυνότητα τη διακυβέρνηση και έδωσε λύσεις σε μεγάλα αδιέξοδα τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και στα εθνικά θέματα.
Επίσης, ολοένα και περισσότεροι είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα οξυμένα προβλήματα, η απειλή της περαιτέρω διάρρηξης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, δεν μπορούν να περιμένουν. Το κρίσιμο για έναν πολιτικό φορέα ο οποίος άσκησε και επιθυμεί να ασκήσει και στο μέλλον τη διακυβέρνηση είναι να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις. Έτσι, παρά την πανδημία, τα όργανα του κόμματος εξακολουθούν να λειτουργούν, οργανώνοντας τη δράση μας με στόχο τη διεύρυνση των δυνατοτήτων και της επιρροής μας. Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Παρασκευή 29 Μαΐου, αποφασίσαμε η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να διεξαχθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Αποφασίσαμε ακόμη, τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών. Όσο για το συνέδριο θα δρομολογηθεί μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Η κατάσταση στα εσωτερικά του κόμματος έχει ηρεμήσει; Ο πρόεδρος σας έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με οργάνωση, ρόλους, αξίες και διαδικασίες. Ταυτόχρονα, είναι ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό στο οποίο έχει κατοχυρωθεί η ελευθερία της έκφρασης. Πολλές φορές οι διεργασίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε αυτό το ενδιαφέρον με τη σκόπιμη προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Γιατί αν εστιάσουμε στην πραγματικότητα, θα δούμε πως δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ του ζωντανού διαλόγου, υπάρχει μία κυβέρνηση στην οποία ο Υπουργός Εξωτερικών “αδειάζει” εν ψυχρώ την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Που ο πρόεδρος της κυβέρνησης τους “αδειάζει” όλους μαζί προκειμένου να διατηρήσει αλώβητο το υποτιθέμενο πολιτικό του κεφάλαιο!

Κυρία Γεροβασίλη πιστεύετε ότι κρύβει παγίδες η απόφαση της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών μελών της που επλήγησαν από την πανδημία; Ανησυχείτε για κάποιο κρυφό μνημόνιο;

Αυτά τα οποία ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν ακούγονται αρχικά θετικα καθώς παραπέμπουν και στις δικές μας προτάσεις για την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Ακόμη, καταδεικνύουν την αξία μιας ουσιαστικής εμπροσθοβαρούς παρέμβασης στην οικονομία, κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έπραξε. Ωστόσο, καλό είναι να μην αντλούνται πρόωρα συμπεράσματα, καθώς ακόμη δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των όρων της συνολικής ρύθμισης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει συστηματική πίεση στην κατεύθυνση των μεταβιβάσεων πόρων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα προκύψει από τη συνολική προσπάθεια ανάκαμψης. Απαιτείται να μεθοδεύσει κατάλληλα τις ενέργειές της και να ακολουθήσει μια ενεργή πολιτική συμμαχιών, ώστε να αποτραπούν πιθανές αντιδράσεις χωρών-μελών οι οποίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο κεντρικός φορέας έκφρασης των επιδιώξεών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης

Ζητάτε Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τί σάς ανησυχεί στα ελληνοτουρκικά;

Οι δηλώσεις του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού συστήματος δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Η ωμή παραδοχή για εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος εκ μέρους στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης συνιστά απόπειρα εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και η εμπλοκή της γειτονικής χώρας σε αποσταθεροποιητικές διεργασίες, όπως στη Συρία και τη Λιβύη, προκαλεί αναμφίβολα σοβαρά ζητήματα στην περιφερειακή γεωστρατηγική πραγματικότητα της περιοχής μας.

Η διαχείριση της κατάστασης ασφαλώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ωστόσο φαινόμενα όπως τα “αλληλοκαρφώματα” των συναρμόδιων υπουργών, κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την ανάγκη για ενημέρωση. Σε τέτοιες στιγμές επιβάλλεται σοβαρός και ειλικρινής διάλογος. Άστοχες και διχαστικές κυβερνητικές κατηγορίες για δήθεν υιοθέτηση της ατζέντας Ερντογάν δεν συνεισφέρουν τίποτε θετικό απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή: newsique

Σχετικά Άρθρα