Χειροπέδες σε συμμορία που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική

 Χειροπέδες σε συμμορία που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική

Οκτώ συλλήψεις, πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ η αξία των κλεμμένων οχημάτων

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές οχημάτων εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρωινές ώρες της Τετάρτης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε συντονισμένης αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της, έξι Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες, από τις αρχές του 2019, έκλεβαν πολυτελή αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας εντόπιζαν κι αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλα φρόντιζαν να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα κλεμμένα οχήματα και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια, είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών τους.

Η οργάνωση διέθετε ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.α.) ο οποίος είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγαν από το εξωτερικό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, αφού εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν, οι δράστες επέστρεφαν είτε στις κατοικίες τους, είτε σε χώρους – καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν. Ακολούθως, μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής κι αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο κι ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS Trackers).

Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο Διαδίκτυο. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Μετά την πάροδο δυο-τριών ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.

Επίσης, ορισμένα εξ αυτών τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντος, και στη συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες.

Μάλιστα, αναζητούσαν στο Διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων κι αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».

Από τις έρευνες που έγιναν πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων 23 κλεμμένα και 15 πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών, καθώς και 18.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 κλοπές οχημάτων και δύο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων οχημάτων υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ

Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, πλαστογραφίες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων και περί Ναρκωτικών.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα