Απόφαση τομή στην Ισπανία – Ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για πάντα για 2,3 εκατ. άτομα

 Απόφαση τομή στην Ισπανία – Ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για πάντα για 2,3 εκατ. άτομα

Ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα εφόρου ζωής σε 2,3 εκατομμύρια άτομα αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού των σοσιαλιστών και της Αριστεράς. Το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα θα ξεκινά από τα 461 ευρώ το μήνα για ένα άτομο που ζει μόνο του, ενώ θα υπάρχουν 14 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού του, για να φθάσει έως τα 1.100 ευρώ για τα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη, μεταξύ των οποίων και ανήλικα άτομα.

Δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός στην χορήγησή του, ενώ στην πράξη δεν θα υπολογίζεται η πρώτη κατοικία και θα υπολογίζονται τα χρέη των νοικοκυριών, τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τη στήριξη ενοικίου και καταβολής του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από το κράτος και να προστατεύονται από εξώσεις και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Το συνολικό κόστος του μέτρου φθάνει στα 3 δισ. και θα καλύψει άμεσα 4 στα 5 άτομα που αντιμετωπίζουν την φτώχεια στην Ισπανία.

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης περίπου 850 χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, από τα 300 χιλιάδες που λαμβάνουν σήμερα κοινωνική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών που εργάζονται νόμιμα. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι αναζητά εργασία για να μπορεί να λαμβάνει το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι το 50% από τα 2,5 εκατομμύρια ανήλικούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα λάβουν το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, το οποίο θα καταβληθεί αμέσως τον Ιούνιο στα πρώτα 100 χιλιάδες νοικοκυριά.

Σχετικά Άρθρα