Οι Financial Times διαφημίζουν (ξανά) τις διακοπές στην Ελλάδα (vid)

 Οι Financial Times διαφημίζουν (ξανά) τις διακοπές στην Ελλάδα (vid)

Διακοπές στα καταπράσινα νερά του Ιονίου και στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, φαγητό στα εστιατόρια που βρίσκονται στα γραφικά σοκάκια των ελληνικών νησιών και φωτογραφίες από μοναδικά στιγμιότυπα σε κάποιο μέρος της Ελλάδας αποτελούν κάθε χρόνο είδηση στα διεθνή Μέσα. 

Αυτή τη φορά, στην έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times,δημοσιεύεται άρθρο της Alev Scott για την ενοικίαση της βίλας του κορυφαίου Άγγλου ταξιδιωτικού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ, στο Καλαμίτσι, κοντά στην Καρδαμύλη, από τώρα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τίμημα 4.000 ευρώ για κάθε βράδυ.

«Η ελληνική βίλα του Patrick Leigh Fermor ετοιμάζεται για τους πρώτους επισκέπτες της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο των Financial Times, με τον υπότιτλο να συμπληρώνει πως «η χώρα ανοίγει ξανά για τους τουρίστες, κι αυτό θα μπορούσε να είναι το ωραιότερό της μέρος για διαμονή».

Ποιός ήταν ο Ο σερ Πάτρικ “Πάντι” Μάικλ Λη Φέρμορ:

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1915 και απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2011. Ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος στρατιώτης και φιλέλληνας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας “από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές”, ενώ περιγράφτηκε κάποτε από το BBC ως “κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γράχαμ Γκριν”.

Έζησε για πολλά χρόνια στην Καρδαμύλη σαν ντόπιος, γράφοντας τα βιβλία του και δεχόμενος τις επισκέψεις των φίλων του στο σπίτι που είχε σχεδιάσει από κοινού με τον έλληνα αρχιτέκτωνα Νίκο Χατζημιχάλη.

«Εδώ θα ήθελα να μείνω για πάντα», φαίνεται να είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας και περιηγητής, όταν σ’ ένα ταξίδι του στη Μάνη, το 1964, αντίκρισε αυτό το κομμάτι γης, το γεμάτο κυπαρίσσια, σχίνους και ελιές, κάτω από την σκιά του Ταΰγετου και πάνω από τη θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη.

«Αυτός εδώ δεν είναι ο κόσμος μου, είναι σαν να ζω στην καρδιά ενός μαρουλιού. Εγώ χρειάζομαι καυτές πέτρες κι αγκάθια, λιόδεντρα και φραγκόσυκα» είχε γράψει κάποτε για την Αγγλία και σ’ αυτό το σημείο της Μάνης βρήκε αυτά που ζητούσε και αποφάσισε με την γυναίκα του Joan να κτίσουν το σπίτι τους και να γίνει το ησυχαστήριό τους, αλλά και τόπος έμπνευσης και δημιουργίας.

Οι Φέρμορ,  δώρισαν την Οικία τους στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες και η ανάδειξη και η λειτουργία του αποτελούν βασική μέριμνα του Ιδρύματος.

Σχετικά Άρθρα