Να ανοίξουν τα δημοτικά εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων

 Να ανοίξουν τα δημοτικά εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Ανοίγει ο δρόμος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων καθώς όπως είπε ο λοιμωξιολόγος Δ. Χατζηγεωργίου κατά την ενημέρωση των συντακτών, τα περισσότερα δεδομένα συγκλίνουν υπέρ του ανοίγματος.

«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1. Δεν είναι επιδημιολογικό το θέμα μας. O ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές», είπε αρχικά ο κ. Χατζηγεωργίου, ωστόσο στη συνέχεια παρέθεσε τρία επιχειρήματα που οδηγούν τους επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο» για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων:

  1. Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν
  2. Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές
  3. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να ανακοινώσει την οριστική σύστασή της προς την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

«Η φάση του ανοίγματος (σ.σ. των σχολείων) εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε επίσης. Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική, «δείχνοντας» ουσιαστικά ότι θα ανοίξουν και τα δημοτικά.

Δεύτερο κουδούνι την 1η Ιουνίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, το άνοιγμα των δημοτικών είχε προσδιοριστεί στην 1η Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπαιδευτικούς ξεκαθάρισε πως όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών.

Πάντως, στην περίπτωση που τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν τις πόρτες τους, δεν θα είναι τα μόνα, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα ανοίξουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς επίσης και ιδιωτικές και δημόσιες κατασκηνώσεις.

Οι απόψεις των ειδικών

Όλα δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία τον Ιούνιο, καθώς και οι επιστήμονες φαίνεται ότι κλίνουν προς σε αυτήν την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον OPEN τόνισε ότι: «Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές».

Στην κυβέρνηση λένε πως τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου μόνον εάν η επιδημιολογική καμπύλη έχει καθοδική πορεία. Η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία διευκρινίζεται ότι θα αφορά και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης – τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό για παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.

Πηγή: newpost.gr

Σχετικά Άρθρα