Εμφύλιος στη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με οσμή πολιτικών παρεμβάσεων για τις αρχαιρεσίες

 Εμφύλιος στη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με οσμή πολιτικών παρεμβάσεων για τις αρχαιρεσίες

Ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να αναβάλει πάση θυσία τις νόμιμες αρχαιρεσίες της Συνδικαλιστικής Ενωσης. Μετά τη δημοσίευση από το προεδρείο της ΕΔΕ των εγγράφων που ανταλλάχτηκαν με τον ΕΟΔΥ ως προς τη διασφάλιση των αναγκαίων μέτρων προστασίας είναι φανερό ότι εμμέσως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μεθοδεύσεις εφόσον ο ΕΟΔΥ έδωσε τις οδηγίες και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος για την αναβολή των αρχαιρεσιών.

«Κοινοποιήσαμε την απάντηση στο σχέδιο που υποβάλαμε προς τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ενωσης, καθώς και την προτεινόμενη διαδικασία ψηφοφορίας που μας απέστειλε ο Οργανισμός. Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι οι αρχαιρεσίες της Ενωσης μπορούν να γίνουν άμεσα με απόλυτη ασφάλεια και με την τήρηση των προβλεπόμενων καταστατικών προθεσμιών. Η απόφαση των 9 μελών του Δ.Σ. για ματαίωση των εκλογών δεν έχει κανένα έρεισμα και είναι προσχηματική. Συνιστά μια απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν την κρίση των συναδέλφων τους και να οδηγηθούμε σε προσωρινή διοίκηση από το Δικαστήριο. Το Δικαστικό Σώμα δεν ανέχεται ούτε τον εμπαιγμό ούτε τα πραξικοπήματα», έλεγε η ανακοίνωση του προεδρείου.

Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία της ΕΔΕ επιμένει στην αναβολή και μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του ο αντεισαγγελέας Εφετών Ε. Βεργώνης επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, ως δικαιολογία τη βεβαιότητά του για μικρή συμμετοχή στις αρχαιρεσίες. Κι αυτό, παρά το δεδομένο ότι ήδη πολύ νωρίτερα τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ανασταλεί. Τα μέλη της πλειοψηφίας δεν εξηγούν επίσης για ποιο λόγο αρνήθηκαν μια αναγκαία παράταση της θητείας του εκλεγμένου σημερινού Δ.Σ. με το υπάρχον προεδρείο έως ότου διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. Αυτό ασφαλώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών για μια μεθόδευση με έντονη πολιτική οσμή.

Λίγες ημέρες πριν είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο υπουργό Κ. Τσιάρα αιτήματα: της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ενωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εν όψει της λήξης της θητείας των διοικήσεών τους, που ζητούσαν την παράταση της θητείας τους με κάποια ειδική διάταξη όπως εκείνες που ήδη έχουν ψηφιστεί για ανάλογα θέματα στις ΠΝΠ. Στην απάντησή του ο υπουργός, την οποία έδωσε την ημέρα που «συμπτωματικά» συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΕΔΕ, «ένιψε τας χείρας του» σπεύδοντας να δηλώσει ότι όσα αποφασίστηκαν για τα άλλα σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα φορέων δεν μπορούν να αποφασιστούν και για τις Δικαστικές Ενώσεις, «διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης»! Την ανακοίνωση-κόλαφο του υπουργού Κ. Τσιάρα χαιρέτισε βέβαια η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ.

Μόλις δύο ημέρες πριν και οι διοικητικοί δικαστές μιλούν για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι εκφράζουν την αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της διεξαγωγής των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρχαιρεσιών με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας (αν και υπάρχει άδεια από τον ΕΟΔΥ) που οδηγεί τη μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση σε διορισμένη διοίκηση. Η προσβολή της δημοκρατικής αρχής τού εκλέγειν θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».

Θυμίζουμε εδώ ότι αρχικά τα μέλη της σημερινής πλειοψηφίας με τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις που κατείχαν στο εκλεγμένο προεδρείο προσπάθησαν να το ανατρέψουν. Στο δε έκτακτο Δ.Σ. που οι ίδιοι είχαν ζητήσει δεν εμφανίστηκαν καθόλου με αποτέλεσμα να αναβληθεί. Τώρα, μετά και την υιοθέτηση των θέσεών τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκουν την ανατροπή του προεδρείου με τη μέθοδο της διορισμένης διοίκησης από τα ίδια μέλη, αλλά με εκλογή νέου προεδρείου. Αυτή είναι η ουσία της μεθόδευσης και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρωτοστατούν στη θέση αυτή συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί που είτε έχουν ταυτιστεί με τη Ν.Δ. είτε πρόσφατα έχουν αντικειμενικά ωφεληθεί από τις αποφάσεις της.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι μεθοδεύσεις αυτές που προσβάλλουν το δικαστικό σώμα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για προσπάθεια καρατόμησης του Δ.Σ. της ΕΔΕ με τη βοήθεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα αντιδράσουμε και δεν θα απαντήσουμε στην κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη. Οτι θα επιτρέψουμε στους επίδοξους πραξικοπηματίες να ασκούν διοίκηση ενάντια στη βούληση των συναδέλφων τους. Στέλνουμε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα κοινοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης, που επικρατεί στη μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση της χώρας, τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το Δικαστικό Σώμα ζητάει άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας!» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του προεδρείου της ΕΔΕ.

Με πληροφορίες από Εφ. Συν

Σχετικά Άρθρα