Επιστροφή στο “οξυγόνο” του ΣΥΡΙΖΑ – Δεκάλογος Τσίπρα σε στελέχη και μέλη

 Επιστροφή στο “οξυγόνο” του ΣΥΡΙΖΑ – Δεκάλογος Τσίπρα σε στελέχη και μέλη

Παράλληλα με τη δέσμευση για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες και το σταθερό μέτωπο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» και το διευθυντή της εφημερίδας, Άγγελο Τσέκερη, βρήκε την ευκαιρία να περάσει ουκ ολίγα μηνύματα προς τους συντρόφους του, τα στελέχη της κομματικής δομής.

Έχουμε και λέμε:

1.       Μοναδική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.  Και, με τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, αφού ξεπεράσουμε το «σοκ» του lockdown, «επιστρέφουμε με νέα δύναμη στην επαφή μας με τον κόσμο που αγωνιά, προβληματίζεται, δυσκολεύεται σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης».

2.       Όχι κόμμα εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και επί λέξει, «το κόμμα δεν είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων. Όποιος το πιστεύει αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις κοινωνικές ανάγκες».

3.       Πολυχρωμία εντός των κομματικών τειχών. «Σε ένα κόμμα με την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι απαράδεκτο, και θα έλεγα αυτοκαταστροφικό, η διαφορετικότητα να οδηγεί σε εχθρότητα. Η πολυχρωμία είναι η δύναμή μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αποδέκτη όλους εκείνους που αναπολούν (;) την ασφάλεια του ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

4.       Η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε άνω τελεία, όχι τελεία. «Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή, δεν εγκαταλείπουμε, αντίθετα δυναμώνουμε τις προσπάθειες για τη διεύρυνση του κόμματος».

5.       Οι προσωπικές απόψεις, μικρά ρυάκια στο μεγάλο, συλλογικό ποτάμι: «Διατηρώντας ο καθένας τις ιδιαίτερες απόψεις μας και παλεύοντας γι’ αυτές, ξέρουμε να τις εντάσσουμε στο μεγάλο ρεύμα της μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη, και όχι να τις μετατρέπουμε σε γκρίνια και αντιπαλότητα».

6.       Νάρκισσους δεν θέλουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και, με τα λόγια του προέδρου του, «δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις».

7.       Προσοχή στη συμπεριφορά μας: «Βάζουμε φρένο -και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος- στα λίγα μεν, αλλά ικανά να κάνουν μεγάλη ζημιά, με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ, προβλήματα συμπεριφοράς». Εδώ θα είχε να πει πολλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: στελέχη που δεν υπολογίζουν τον αντίκτυπο που θα είχε μια προσωπική άποψη και κυρίως ο τρόπος εκφοράς της, επίσης πώς αυτή θα προβληθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα, δίνουν τη δυνατότητα στον αντίπαλο να αλλάξει ατζέντα από τα θέματα που τον δυσκολεύουν, με τελικό αποτέλεσμα, νέο γύρο εσωστρέφειας για την Κουμουνδούρου. Μένει να αποδειχθεί τι εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη φράση, «και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος».

8.       Καμία χαραμάδα σε «γκρίζες» οικονομικές ζώνες: «Η εικόνα του καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε βέβαια σε πολιτικές απόψεις, (πρέπει) να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας, και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

9.       Διαβάστε την ιστορία της Αριστεράς: «Στο δημόσιο λόγο μας δεν ξεχνάμε το ταξικό ήθος, ας μου επιτραπεί να το χαρακτηρίσω έτσι, που πάντα χαρακτήριζε τους αριστερούς, ακόμα και σε στρατοδικεία, φυλακές, και εξορίες». Φράση συναισθηματικά φορτισμένη, οδηγός για όσους δεν παίρνουν καλό βαθμό στην… ιστορία.

10.   Το «οξυγόνο» του ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή σε αυτό από το οποίο ξεκινήσαμε: το κοινωνικό σύνολο. «Η επαφή με τον κόσμο που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αυτό είναι το οξυγόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα