“Κλειδώνει” το σχέδιο για τον τουρισμό

 “Κλειδώνει” το σχέδιο για τον τουρισμό

Στις κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά το τέλος της καραντίνας κι έτσι η πορεία της πανδημίας θα δείξει κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά στο πλάνο της, με βάση το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, η κυβέρνηση ουσιαστικά αποφάσισε την επίσπευσή της, καθώς θα ανοίξουν επίσης τις πύλες τους από τη Δευτέρα αντί στα τέλη Μαΐου. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλά για εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα σε σειρά συσκέψεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για τον τουρισμό και η παρουσίασή του τη Δευτέρα ή Τρίτη, πιθανόν κι από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι διμερείς συμφωνίες που επιδιώκει η Ελλάδα με χώρες για την ανταλλαγή τουριστών, όπως η Αυστρία, το Ισραήλ, η Κύπρος και άλλες. Σχετικά με τα μέτρα οικονομικού ενδιαφέροντος, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, καθώς χθες παρουσιάστηκαν μόνον τα πρωτόκολλα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα οποία θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου και τα επόμενα βήματα συναρτώνται απόλυτα από την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αεροπλάνα θα μπορούν να έχουν πληρότητα έως και 100%, ενώ το μοντέλο των πλοίων – δηλαδή, πληρότητα 50% – θα ισχύσει στα τρένα και τα λεωφορεία (ΚΤΕΛ).

Υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων στο εσωτερικό σημαίνει πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση του προγράμματος πτήσεων εντός Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα