Εκλογές: Δεύτερη ανάγνωση της… “κατηγορηματικής διάψευσης” – Προβληματισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

 Εκλογές: Δεύτερη ανάγνωση της… “κατηγορηματικής διάψευσης” – Προβληματισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έκλεισε τα σενάρια για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος». Την είδηση μάλλον την έχετε ακούσει, πηγή της δε, ήταν η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα στις αρχές της εβδομάδας. Μια δεύτερη ανάγνωση των όσων δήλωσε, σε συνδυασμό με κάποια άλλα γεγονότα ή πληροφορίες, ίσως μας οδηγήσουν ωστόσο σε δεύτερες σκέψεις…

Στο δευτεριάτικο μπρίφινγκ, λοιπόν, και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωνε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πάντα το ζήτημα των ενδεχομένων ανασχηματισμών ή των ενδεχομένων πρόωρων εκλογών είναι θέματα, που συγκινούν τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή τους. Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο, σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του Πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές, ούτε για ανασχηματισμό».

Απάντηση σαφής, κατηγορηματική, με φράσεις που προσδίδουν έμφαση («θέματα που συγκινούν τα ΜΜΕ», «καμία σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού» κ.ο.κ.).

Ωστόσο, εν μέσω άλλων λέξεων, υπάρχει και ΜΙΑ λέξη, στην οποία μάλλον δεν δόθηκε η δέουσα βαρύτητα: ΣΗΜΕΡΑ. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέπτεται ΣΗΜΕΡΑ ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές. Σήμερα ναι, αλλά μετά από ένα μήνα ή τον Σεπτέμβριο;

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, μαζί με 3-4 πολύ στενούς συνεργάτες του, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ποιοι υπουργοί/υφυπουργοί δεν… τραβάνε καθιστώντας τον ανασχηματισμό …υποχρεωτικό (και… χθες να γινόταν, ακόμη καλύτερα θα ήταν για το Μέγαρο Μαξίμου).

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι, προ κοροναϊού, το πρωθυπουργικό Μέγαρο είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα δύο φορές, με σκοπό να κάψει την απλή αναλογική. Μετά όμως ενέσκηψε ο κοροναϊός -με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να πιστώνει καλή διαχείριση στον Κυριάκο Μητσοτάκη- και τώρα, η βαθιά οικονομική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες και αλλαγή πολιτικού κλίματος όσο θα περνά ο καιρός… Συνεπώς συν 2 λόγοι για έγκαιρη εκλογική αναμέτρηση.

Επιπλέον ένας καθοριστικός λόγος για το ναι ή όχι στις κάλπες, είναι η κατάσταση του βασικού του αντιπάλου: η φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «Εφημερίδα των Συντακτών», κάνει λόγο, από την πρώτη της σελίδα στο σημερινό της φύλλο, για «νέο κρούσμα εσωστρέφειας» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντίστοιχο ρεπορτάζ στη σελίδα 3 σημειωτέον. Ενώ και ο Τάσος Παππάς σημειώνει με ενάργεια στο άρθρο του, «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πετάνε τη σκούφια τους για εκλογές. Φυσικά δεν μπορούν να το παραδεχτούν δημοσίως. Θα είναι ένδειξη ηττοπάθειας».

Αλλά και στο σημερινό επίσης, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», που υπογράφει ο Δημήτρης Μανιάτης, επισημαίνονται τα εξής: «Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι το κλίμα προβληματισμού -που μεταφέρουν κομματικές πηγές- κατά την πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην οδό Λεωνίδου όπου και υπήρξε ένα μεγάλο ερώτημα: Ακόμη κι αν υπάρξει εξελισσόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ποιος εγγυάται πως αυτή θα εκταμιευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;», είναι το ερώτημα που τίθεται για να προσθέσει το ρεπορτάζ των «Νέων», «εδώ βέβαια τίθεται κι ένας παραπάνω πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει ένας εκλογικός αιφνιδιασμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Υστερόγραφο: την επομένη της ενημέρωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και της διάψευσης των σεναρίων κ.λ.π., στο φύλλο της Τρίτης στην «Καθημερινή» και στη στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου, διαβάζαμε την πληροφορία ότι ο Στέλιος Πέτσας «θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Ανατολική Αττική, όπου διαμένει μόνιμα»!

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα