Παρασκήνιο: Όλα όσα ειπώθηκαν στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τα πάρτι και τα “Ντοκουμέντα” – Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας

 Παρασκήνιο: Όλα όσα ειπώθηκαν στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τα πάρτι και τα “Ντοκουμέντα” – Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας

Κεφαλαιώδη ζητήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκεί, οι διευρύνσεις και οι συμμαχίες, όπως επίσης και οι σχέσεις με τα ΜΜΕ, τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με βασικό θέμα, ωστόσο, το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Από την άλλη, είναι προφανές πάντως ότι το κομβικό ερώτημα, «ποια αντιπολίτευση», ακουμπά, εμπεριέχεται στο συνολικό σχέδιο της επόμενης μέρας.

Η συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με διασταυρωμένες, «ένθεν κακείθεν», πληροφορίες του libre.gr., δεν είχε ούτε καυγάδες ούτε αντιπαραθέσεις ούτε καν διακοπές. Όμως, δύο πρόσφατα γεγονότα έχουν αφήσει τη σκιά τους πάνω από την κομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ: η κοινοβουλευτική ερώτηση για το Documento και το πρόσφατο πάρτι Πολάκη, παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του εκδότη της πιο πάνω εφημερίδας.

Σκιά που έφτασε μέχρι την αίθουσα της Πολιτικής Γραμματείας…

Από σύμπτωση μάλλον, οι δύο πρώτοι που μίλησαν για τη συγκυρία και τις κυβερνητικές πολιτικές, ήταν δύο πρόσωπα που έδωσαν το «παρών» στο πάρτι γενεθλίων του Παύλου Πολάκη: η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς (με αυτή τη σειρά), και άρα δεν είχαν σε κάτι να απαντήσουν από αυτά που ειπώθηκαν στη συνέχεια.

Στην πορεία της συζήτησης, 3-4 μέλη της Γραμματείας, και περισσότερο οι Σκουρλέτης – Τσακαλώτος (που ήταν και ο τελευταίος που μίλησε, πριν το κλείσιμο Τσίπρα) εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για εικόνες που, όπως είπαν, αδικούν το κόμμα και δίνουν την ευκαιρία στην, στριμωγμένη στα οικονομικά, κυβέρνηση να αλλάζει την ατζέντα.

Προσέγγιση που υιοθετούν, σημειωτέον, και στελέχη της μεγάλης Ενωτικής Τάσης, στην οποίαν συμμετέχει και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Επιπλέον, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει το… αγαπημένο θέμα του αρθρογράφου Γιώργου Λακόπουλου, έκανε ένα βήμα πιο πέρα επαναλαμβάνοντας όσα είχε διατυπώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο Mega), περί «νεοαυριανισμού».

Για το αν έγινε άμεση ή έμμεση αναφορά στο πάρτι Πολάκη, οι γνώμες διίστανται, οι περισσότεροι λένε πως δεν έγινε, υπάρχει όμως και η άποψη ότι έγινε φωτογραφική αναφορά από δυναμικό τομεάρχη, που είναι πολύ στα «πάνω» του τελευταία λόγω επικαιρότητας… «Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις ανθρώπινες σχέσεις», θα ήταν η απάντηση των συμμετεχόντων στο πάρτι, που δεν έκριναν σκόπιμο πάντως να προκαλέσουν γύρο αντιπαράθεσης με όσους τους επέκριναν.

Κάποιοι, μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μετά τη συνεδρίαση, θύμιζαν ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι στα «μαχαίρια», χόρευαν προ κοροναϊού δίπλα δίπλα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Φαίνεται, έτσι, ότι αυτό που ενεργοποίησε περισσότερο τις χορδές κάποιων, ήταν η παρουσία του Κώστα Βαξεβάνη στην παρέα, για τα… μάτια του οποίου είχαν το τελευταίο δεκαήμερο συγκρουσθεί διάφοροι κορυφαίοι, επ’ αφορμή την κατάθεση της ερώτησης για τον αποκλεισμό της εφημερίδας του από την καμπάνια, «Μένουμε Σπίτι».

Η πανδημία μπορεί να πάγωσε τις διαδικασίες προς το Συνέδριο και μαζί την εσωκομματική κουζίνα, το τέλος της α’ φάσης του κοροναϊού επέτρεψε, ωστόσο, να βγουν στην επιφάνεια παλιές διαχωριστικές γραμμές, με πρόσθετα ζητήματα πάντως.

Η πανδημία ανέδειξε, για παράδειγμα, δύο διαφορετικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας που προσωποποιούνται στο δίπολο, Ξανθός – Πολάκης, περισσότερο συναινετικός σε πρόσωπα και επιλογές ο πρώτος, παντελώς συγκρουσιακός ο δεύτερος, που δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει σκανδαλώδεις, κατά την άποψή του, συμβάσεις.

Το κλείσιμο ανήκε, όπως πάντα, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προσπάθησε να υποβαθμίσει την αντιπαράθεση, ζητώντας και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στην εσωκομματική φωτιά.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του libre.gr., ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Νίκος Παπαδημητρίου 

Σχετικά Άρθρα