Νέα οδηγία Τσιόδρα: Όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα να κάνει τεστ

 Νέα οδηγία Τσιόδρα: Όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα να κάνει τεστ

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας οποιοσδήποτε πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, εφεξής, τα οποία τον καθιστούν ύποπτο για να τον έχει μολύνει ο κοροναϊός, θα υποβάλλεται σε τεστ, είτε από τον θεράποντα γιατρό, είτε από τον ΕΟΔΥ, ή τα νοσοκομεία της χώρας και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας, έκανε λόγο για νέα οδηγία, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που είναι υποψήφιος για τεστ COVID-19.

«Αυτό αφορούν οι νέες μας οδηγίες, τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού, δηλαδή τα συμπτώματα που ξέρουμε όλοι», όπως είπε και συμπλήρωσε:

«Τον πυρετό, το βήχα, την δύσπνοια συν τα περαιτέρω που σας ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα, τις μυαλγίες, τον πονόλαιμο, την διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης, τον πονοκέφαλο. Συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό».

«Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό. Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα. Άρα, ναι, αυτή είναι η οδηγία η καινούρια. Οποιοσδήποτε άνθρωπος με συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο αυτό σαν ύποπτο για την νόσο, θα ελέγχεται», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Τώρα, όσον αφορά στις επαφές του, αυτές θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός. Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ίσως σας πω λίγα περισσότερα αύριο για την ιχνηλάτηση και τι σημαίνει, ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε γρήγορα την διασπορά και την μετάδοση του ιού. Άρα αυτό θα γίνει», κατέληξε επί του θέματος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.