“Κίνημα Πλατείας”: Εκατοντάδες νέοι σε Λυκαβηττό, Παγκράτι, Αιγάλεω και Ακρόπολη – “Κρυφτούλη” με τα ΜΑΤ στην Αγ. Παρασκευή (εικόνες, vid)

 “Κίνημα Πλατείας”: Εκατοντάδες νέοι σε  Λυκαβηττό, Παγκράτι, Αιγάλεω και Ακρόπολη – “Κρυφτούλη” με τα ΜΑΤ στην Αγ. Παρασκευή (εικόνες, vid)

Πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους παρά τις απαγορεύσεις.

Στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή περίπου στις 21:00 συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα (νεαροί και κάτοικοι) με επικεφαλής στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (η κα Μελίνα Αλεφαντή) αντέδρασαν έντονα στην παρουσία της Αστυνομίας που έκλεισε την πλατεία μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Ολα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην περιοχή για να εφαρμόσουν την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 100 νεαροί αγνόησαν το μέτρο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και σιγά – σιγά ο αριθμός των ατόμων αυξήθηκε. Περισσότερα από 200 άτομα στις 11 το βράδυ βρίσκονταν στον πυρήνα της πλατείας, ενώ οι προσπάθειες της Αστυνομίας με μεγάφωνα και συστάσεις δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι νεαροί φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, ενώ ήταν φανερό πως δεν είχαν σκοπό να εφαρμόσουν το μέτρο και να αποχωρήσουν από το σημείο. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονταν στο σημείο εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως εντός της πλατείας βρίσκονταν και άτομα που είχαν έρθει και από άλλες περιοχές.

Λίγο μετά τις 11, η αστυνομία αποφάσισε να κάνει μια πιο επιθετική κίνηση, κυκλώνοντας περιμετρικά την πλατεία, δείχνοντας διάθεση να την αδειάσει με βίαιο τρόπο. Οι κλούβες των ΜΑΤ αποχώρησαν από το σημείο, οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν θέση. Τελικά, οι νεαροί αποχώρησαν για λίγο από την πλατεία και όλοι μαζί στάθηκαν επί της οδού Αγίου Ιωάννου, απέναντι από τους παρατεταγμένους άνδρες της αστυνομίας. Για κάμποση ώρα, το «κρυφτούλι» συνεχίστηκε με τους νεαρούς να μπαινοβγαίνουν στην πλατεία και την Αστυνομία να παρακολουθεί. 

Και αυτό διότι υπήρχε έντονος συνωστισμός μετά και τις εικόνες της Τρίτης με το πάρτι στην συγκεκριμένη πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι ακούγοντας την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που τους καλεί να απομακρυνθούν, φωνάζουν συνθήματα. «Η αστυνομία έξω από τη πλατεία», λένε.
Ορισμένοι από τους νεαρούς παρέμεναν διασκορπισμένοι στην πλατεία Αγ. Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, την ώρα που πέριξ της περιοχή αναπτύσσονταν δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, παρέμεναν πέριξ της πλατείας και μέχρι λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, όταν και η πλειοψηφία τους τελικά αποχώρησε.

Κόσμος σε Λυκαβηττό και Παγκράτι

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Τετάρτης, πολλοί επέλεξαν για την βραδινή τους βόλτα να βρεθούν στον Λυκαβηττό και την πλατεία Βαρνάβα. Αθηναίοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, τρεις ημέρες μετά την άρση των μέτρων, βρέθηκαν στον Λυκαβηττό για να απολαύσουν τη θέα αλλά και το λαμπερό φεγγάρι. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανέβηκαν με τα απαραίτητα, ποτά και σνακ, για να καθίσουν και να συνομιλήσουν με την παρέα τους, έχοντας «πιάτο» την Αθήνα.

Παρόμοιο σκηνικό και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δεκάδες πολίτες με ποτά στα χέρια, τα οποία αγόρασαν από περίπτερο και δύο μπαρ που τα πουλάνε σε πλαστικό ποτήρι, καθόντουσαν σε παγκάκια και πεζούλια, αδιαφορώντας για τη σύσταση των ειδικών περί αποστάσεων.

Δεκάδες κόσμου στον βράχο της Ακρόπολης

Δεκάδες πολίτες μάλιστα βρέθηκαν απόψε και στο Αιγάλεω (τόσο στην πλατεία Εσταυρωμένου έξω από το μετρό, όσο και στο Αλσος) και στην Ακρόπολη. Πλήθος κόσμου, εκμεταλλευόμενο τον καλό καιρό, ανέβηκε στον βράχο της Ακρόπολης για να παρακολουθήσει το φεγγάρι.

Ο δημοφιλής βράχος τον οποίο επισκέπτονται δεκάδες Αθηναίοι και τουρίστες κάθε χρόνο γέμισε με κόσμο.