Θ. Λιβάνιος στο Libre: Καμία πιθανότητα εκλογών – Προαναγγέλλει 3000 προσλήψεις, αποκλείει μείωση μισθών

 Θ. Λιβάνιος στο Libre: Καμία πιθανότητα εκλογών – Προαναγγέλλει 3000 προσλήψεις, αποκλείει μείωση μισθών

Κόβει κάθε συζήτηση ή φημολογία για μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Μιλώντας στο libre.gr σημειώνει με έμφαση, «ο δημόσιος τομέας στάθηκε και στέκεται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων», και διαβεβαιώνει ότι «κάθε τέτοια φημολογία, απ’ όπου και αν εκπορεύεται, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα».

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα την τρέχουσα περίοδο, αποτελεσματικότητα που έκανε πολλούς να εκπλαγούν, ο Θ. Λιβάνιος επισημαίνει πως «πράγματα που συζητούσαμε δεκαετίες τώρα, έγιναν πράξη μέσα σε λίγες εβδομάδες (…) Σίγουρα απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Η μεταρρύθμιση είναι κάτι δυναμικό. Ωστόσο, ο δημόσιος τομέας, στην περίοδο της κρίσης, δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές του».

Παράλληλα προαναγγέλλει, μέσω του libre.gr, την πρόσληψη, τις επόμενες ημέρες, με κριτήρια ΑΣΕΠ, 3.000 μονίμων εργαζομένων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υφυπουργός Εσωτερικών είναι κατηγορηματικός: «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εκλογών, η κυβέρνηση έχει σκληρή δουλειά και μόνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στο libre.gr.:

-Μετά από ένα δίμηνο εκτάκτων συνθηκών, μπαίνουμε σε μια περίοδο ημι-κανονικότητας, ας μου επιτραπεί ο όρος. Ποιες αδυναμίες διαπιστώσατε στο δημόσιο τομέα, κύριε υπουργέ, τι θα αλλάξει στη λειτουργία του και στην εξυπηρέτηση του πολίτη;

Τα γοργά βήματα που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα μετατράπηκαν, εξ αιτίας της πανδημίας, σε άλματα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε στην οθόνη του πολίτη η καινούργια του σχέση με το δημόσιο. Πράγματα που συζητούσαμε δεκαετίες τώρα, έγιναν πράξη μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις εκδίδονται άμεσα, χωρίς ούτε ο πολίτης να γίνεται κλητήρας του δημοσίου, ούτε η δουλειά του υπαλλήλου να περιορίζεται στο χτύπημα μιας σφραγίδας. Σίγουρα απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Η μεταρρύθμιση είναι κάτι δυναμικό. Ωστόσο, ο δημόσιος τομέας, στην περίοδο της κρίσης, δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές του. 

-Ουδείς μπορεί να προσδιορίσει σήμερα το βάθος και την έκταση της ζημιάς στην ελληνική οικονομία. Όλοι θα σηκώσουν κομμάτι από το κοινό βάρος, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, έχει πει ο πρωθυπουργός. Πώς αποκλείετε, τότε, το ενδεχόμενο να δώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μικρό μέρος του μισθού τους για συγκεκριμένη περίοδο;

Όπως σας είπα, κ. Παπαδημητρίου, ο δημόσιος τομέας στάθηκε και στέκεται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και κάθε τέτοια φημολογία, απ’ όπου και αν εκπορεύεται, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ευθύς εξ αρχής ο στόχος της κυβέρνησης ήταν διττός: να ανακόψει την πανδημία, σώζοντας ζωές και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο σκέλος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, γιατί οι πολίτες είδαν ότι οι θυσίες, που τους ζήτησε η πολιτεία, έπιασαν τόπο. Αν με αυξημένη προσωπική υπευθυνότητα περάσουμε και τον δεύτερο κάβο, αυτόν της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής σε μία νέα καθημερινή λειτουργία στην οικονομία και την κοινωνία, τότε θα μιλάμε για μία μεγάλη νίκη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου.

-Βοήθεια στο Σπίτι: Πόσοι, πότε και με ποια κριτήρια θα προσληφθούν; Επίσης, πώς θα επηρεάσει τα καθήκοντά τους η αντιμετώπιση του β΄ γύρου της πανδημίας; Και, επιβεβαιώνετε ότι είναι υπό συζήτηση κυβερνητικό σχέδιο ένταξης όλων των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα Βαρέα;

Η αλληλεγγύη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτής της κρίσης. Βοηθήσαμε την αυτοδιοίκηση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: να ανταποκρίνεται, να βρίσκεται δίπλα, στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, καθοριστικό για τη στήριξη πολλών ανθρώπων, ηλικιωμένων ή αρρώστων. Ενισχύθηκε και με υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσληψη, με κριτήρια ΑΣΕΠ, 3.000 μονίμων εργαζομένων. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενισχύσουμε αυτόν τον θεσμό.

-Είσθε από τους καλούς γνώστες των εκλογικών συστημάτων και η χώρα έχει, κατά τα φαινόμενα, μπροστά της διπλές κάλπες. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είχατε πάρει καθαρή θέση -«η συζήτηση για εκλογές δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας», είχατε πει- ωστόσο άλλα στελέχη ή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν έντιμο να ζητήσει ο πρωθυπουργός νέα λαϊκή εντολή με δεδομένο, ότι με άλλο πρόγραμμα τον ψήφισε ο ελληνικός λαός, άλλο πρόγραμμα θα εφαρμόσει. Γιατί απορρίπτετε τη συλλογιστική αυτή;

Η κυβέρνηση έχει ισχυρή και νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό. Όπως όλο αυτό το διάστημα έδρασε υπεύθυνα, το ίδιο θα κάνει και τώρα: θα θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εκλογών. Η κυβέρνηση έχει σκληρή δουλειά και μόνο.

-Και για το τέλος, κάτι, πιο προσωπικό, αν και όχι τόσο στην πραγματικότητα: θεωρείστε από τα μέλη της Task Force του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές τις μέρες της κρίσης. Τι έχετε να θυμάστε από τη διαχείρισή της, ίσως κάποιο περιστατικό…

Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να μην δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής διαδικασίας στη χώρα. Η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και παίρνει τις αποφάσεις με μόνο κριτήριο τι είναι καλό για την Ελλάδα. Με σχέδιο και σοβαρότητα. Αυτή η νέα λειτουργία, αυτή η νέα πολιτική και θεσμική αντίληψη, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Σχετικά Άρθρα