‘Ελληνας γιατρός στο Βερολίνο συγκεντρώνει χρήματα για το νοσοκομείο της Μυτιλήνης

 ‘Ελληνας γιατρός στο Βερολίνο συγκεντρώνει χρήματα για το νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Μια παρέα παιδικών φίλων από τη Μυτιλήνη που ζει πια διάσπαρτη σε όλο τον κόσμο αποφάσισε πριν από περίπου τέσσερεις εβδομάδες να αναλάβει μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων με στόχο τη στήριξη του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο γιατρός Μάνος Τσατραφίλης, ο οποίος σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ήρθε στη Γερμανία το 2011. Από το 2015 εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, στο γνωστό πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου Charité.

«Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε σε επικοινωνία με τους φίλους και ανταλλάσουμε εμπειρίες σχετικά με τη ζωή μας στο εξωτερικό, καθώς όλοι πια ζούμε στο εξωτερικό. Μοιραζόμαστε όμως και τις ανησυχίες μας για την πόλη μας, για το νησί μας, το οποίο εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ελλάδα, πλήττεται και από το προσφυγικό από το 2015. Τώρα εξαιτίας του Covid 19, η ανησυχία μας αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και αποφασίσαμε να συλλέξουμε χρήματα για να αγοράσουμε υγειονομικό υλικό για το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο περιθάλπει τους πολίτες του νησιού αλλά και ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Μάνος Τσατραφίλης εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου
Ο Μάνος Τσατραφίλης εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου

Την παρέα αυτών των παιδικών φίλων από τη Λέσβο που δεν αποτελεί ούτε σωματείο, ούτε κάποιο επίσημο φορέα, πολύ γρήγορα εμπιστεύθηκε και στήριξε πολύ κόσμος. Πολύ γρήγορα συγκέντρωσαν 5.000 ευρώ και μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν και τις 10.000 ευρώ. Ο λόγος πάντως που στάθηκε η αφορμή για να συγκεντρωθούν τα χρήματα μάλλον εκπλήσσει:

«Η ανησυχία μας διογκώθηκε όταν είδαμε ότι ακόμα και σε μια εξελιγμένη χώρα όπως η Γερμανία, σε συνθήκες κρίσης και ίσως πανικού, ο κόσμος αντιδρά με έναν απρόβλεπτο τρόπο, ο οποίος εκδηλώθηκε με κλοπή υγειονομικού υλικού από τα νοσοκομεία της Γερμανίας. Αυτό μας ώθησε να σκεφθούμε τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μικρό μέρος όπως η Λέσβος σε περίπτωση που προκληθεί μια νέα έξαρση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μας κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία συλλογής χρημάτων».

Griechenland Lesbos | gofundme | SOS Lesbos Krankenhaus

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται, μετά από συνεννόηση με τον διοικητή του νοσοκομείου αλλά και των υπευθύνων για τις προμήθειες, θα δοθούν για την αγορά χειρουργικών μασκών και στολών προστασίας. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευτικών κλινών του νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι 250 και των ΜΕΘ είναι 6. Για τα ύποπτα περιστατικά έχει εκκενωθεί η A´ Παθολογική Κλινική, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε καταγραφεί μόνο ένας θάνατος εξαιτίας του Covid 19 στο νησί.

Πώς μπορεί κανείς να στηρίξει την πρωτοβουλία;

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για το νησί μας, το οποίο εκτός από την οικονομική κρίση, πλήττεται και από το προσφυγικό από το 2015»
«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για το νησί μας, το οποίο εκτός από την οικονομική κρίση, πλήττεται και από το προσφυγικό από το 2015»

Στη σελίδα μπορεί να δει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί καθώς και τα ονόματα των δωρητών. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει δωρίζοντας από 5 ευρώ. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, όντας μακριά από τον τόπο μας και ανησυχώντας για όλους του κατοίκους του νησιού, οι οποίοι είναι γύρω στους 100.000 αυτή τη στιγμή» λέει ο κ. Τσατραφίλης. Συμπληρώνει ακόμη πως η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα φαίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη, ωστόσο το κρίσιμο θέμα που τίθεται ευρύτερα και στη Γερμανία, όπως λέει, είναι τι θα συμβεί τώρα που θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

‘Ολα τα στοιχεία για την πρωτοβουλία στο σάϊτ

Τέλος, θεωρεί ιδιαίτερη υποχρέωσή του να ευχαριστήσει την επίτιμο Πρόξενο της Γαλλίας στη Λέσβο κ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη καθώς και τους συλλόγους Ελλήνων του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου καθώς και τη διαδικτυακή κοινότητα στο facebook Greek-Berliners, για την υποστήριξη τους στην εκστρατεία συλλογής χρημάτων με στόχο την αγορά υγειονομικού υλικού.

Πηγή: DW