Κοροναϊός: Μαζικό testing μετά την άρση του lockdown – Έως 5.500 την ημέρα

 Κοροναϊός: Μαζικό testing μετά την άρση του lockdown – Έως 5.500 την ημέρα

Κρίσιμες χαρακτήρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας τις επόμενες 15 ημέρες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κοροναϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επισήμανε.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Μαζικά τεστ

Το μαζικό testing έχει ήδη ξεκινήσει, κατά τον κ. Τσιόδρα, καθώς ελέγχονται περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε κλειστού τύπου δομές, όπως είναι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και οι οίκοι ευγηρίας. Ο μαζικότερος έλεγχος για κοροναϊό θα βοηθήσει πιθανότατα και στο θέμα του τουρισμού και του ελέγχου της μετάδοσης σε έντονα τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται «μπαράζ» δειγματοληπτικών ελέγχων σε τέτοιου τύπου δομές. Πιο συγκεκριμένα, 1.280 δείγματα ελέγχθηκαν σε 14 δομές, μεταξύ των οποίων το Γηροκομείο Αθηνών, το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, η Δομή Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας, τα Παραρτήματα ΑμεΑ Δυτικής και Ανατολικής Αθήνας κ.λπ.

«Το κράτος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πιο πολλούς ελέγχους», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Χατζηχριστοδούλου καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας . Βάσει του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης «Γέφυρα Ασφαλείας» της κυβέρνησης, θα πραγματοποιούνται έως και 5.500 τεστ την ημέρα τον μήνα Μάιο.

Για τον εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικών ασθενών με τον νέο ιό, οι οποίοι είναι σημαντικό να καταγραφούν καθώς θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της επιδημίας και συνεπώς καλύτερη διαχείριση, προτεραιότητα δίνεται σε προσωπικό και φιλοξενουμένους κλειστών δομών, σε άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης. Επίσης, έλεγχος θα γίνεται στις εγκύους που εισάγονται για τοκετό και σε φιλοξενουμένους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων.

Σχετικά Άρθρα