Βρούτσης: Έγιναν λάθη με διπλές καταβολές στο επίδομα των 600 ευρώ, θα επιστραφούν

 Βρούτσης: Έγιναν λάθη με διπλές καταβολές στο επίδομα των 600 ευρώ, θα επιστραφούν

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις διορθώσεις για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε κάποια λάθη που έγιναν στη διαδικασία πληρωμής των 600 ευρώ στους επιστήμονες. Στο επίκεντρο είναι η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με κάθε τρόπο, τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει μισθούς και εισφορές.

«Καλύπτουμε και τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι, πλέον, καλύπτονται σε επίπεδο μήνα και όχι 45 ημερών.

Όπως επεσήμανε, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μπουν στην Εργάνη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και να κάνουν διορθώσεις ώστε να πάρουν τα 800 ευρώ.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις αδικίες και τα προβλήματα», υποσχέθηκε, ενώ αναφέρθηκε και σε λάθη που έγιναν στο επίδομα των 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σημειώσε πως υπήρξαν κάποιες διπλές καταβολές, οι οποίες θα επιστραφούν, ενώ υπογράμμισε πως «οι επιστήμονες πήραν στο ακέραιο τα 600 ευρώ».

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της γραφειοκρατίας για την ασφαλιστική ενημερότητα, σημειώνοντας πως λύνεται.

«Λύσαμε τις 66.000 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, οι υπόλοιπες λύνονται τώρα», είπε και συνέχισε:

«Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε, λύνουμε οριστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών. Όλοι θα παίρνουν στο σπίτι τους την ασφαλιστική ενημερότητα».

Έκανε λόγο για μόνο μια εξαίρεση για κάποιες ειδικές κατηγορίες, ωστόσο 1.500.000 ασφαλισμένοι δεν θα ταλαιπωρούνται πια με τη γραφειοκρατία, δήλωσε.

Ψηφιακή σύνταξη
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή σύνταξη.

«Ανατρέχουμε στις παλιές συντάξεις που εκκρεμούν. Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση στον ΑΤΛΑ», δήλωσε και δεσμεύτηκε πως οι συντάξεις που εκκρεμούν θα πληρωθούν ψηφιακά.

«Ενοποιήσαμε όλους τους φορείς κάτω από τον e-ΕΦΚΑ. Από τον Μάιο και μετά, η κύρια σύνταξη θα πληρώνεται μαζί με το εφάπαξ και την επικουρική», επεσήμανε στη συνέχεια λέγονται πως προβλέπεται οι πληρωμές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που θα γίνονται όταν θα ανοίξει η αγορά, αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.

Το ΣΕΠΕ θα κάνει ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το πρόστιμο θα μπαίνει επί τόπου, δήλωσε.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, όπως είπε, θα αφορούν τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα τετραγωνικά και τα άτομα που βρίσκονται στην επιχείρηση.

«Δεν έχουμε τη λογική τιμωρητικής αντιμετώπισης, θέλουμε οι εργοδότες να προστατέψουν τους εργαζόμενους και να τηρήσουν τα μέτρα», διευκρίνισε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ακούει τις προτάσεις που υπάρχουν για τις μάσκες.

Σχετικά Άρθρα