Θρίλερ για την πρώτη κατοικία- Σκληρή στάση από τους Θεσμούς- Πιθανή μικρή παράταση

 Θρίλερ για την πρώτη κατοικία- Σκληρή στάση από τους Θεσμούς- Πιθανή μικρή παράταση

Λήγει σήμερα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας -από αύριο Παρασκευή οι κατοικίες αυτές ενδέχεται να βγουν στο σφυρί- και δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν με αγωνία την απόφαση της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει νομοθέτηση.

Οι θεσμοί απάντησαν αρνητικά, και μάλιστα αυστηρά, στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της προστασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, και εδωσαν το “πράσινο φως” μόνο για μικρή παράταση ενός μηνός, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με υποκρισία εκ μέρους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παράταση για ένα ή και δύο μήνες είναι πιθανό να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο προβλέπει μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του εννεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να βρεθούν εκτός προστασίας και μάλιστα από την Παρασκευή, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει μία ακόμη ευκαιρία η τελευταία και για αυτούς για δύο συγκεκριμένους λόγους. Ο ένας είναι ότι ούτως ή άλλως δεν γίνονται πλειστηριασμοί, αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, αλλά και να ανοίξουν οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα πάρουν το βάρος να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Υπό αυτή έννοια η παράταση, μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μάλλον ανέξοδη. Επίσης για κάποιους υπάρχει και πραγματικός λόγος που πιθανότατα να μην έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα, έστω και αν το ήθελε αφού κάποιες υπηρεσίες ήταν κλειστές π.χ. υποθηκοφυλακεία.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90 χιλ. δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου.

Σχετικά Άρθρα