Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα σε υψηλούς τόνους και κατηγορίες για σκάνδαλα και ύφεση

 Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα σε υψηλούς τόνους και κατηγορίες για σκάνδαλα και ύφεση

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τις δευτερολογίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακούστηκαν επιθετικές πολιτικές εκφράσεις και κατηγορίες για τ σκάνδαλα εν μέσω πανδημίας για την εξυπηρέτηση φίλων και κουμπάρων. Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά την δευτερολογία του:

Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το «μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι», ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

«Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Και όντως έγινε το αυτονόητο και το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους Έλληνες πολίτες αλλά τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητο.

Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων. Θα αποδώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι όλα όσα έγιναν ήταν προδιαγεγραμμένα. Κι εσείς έχετε ακούσει κ. Τσίπρα τους ψιθύρους στην κοινωνία. Το «Τι θα γινόταν αν…» και ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μία αποστροφή του κ. Τσίπρα που έκανε λόγο για «ολοκληρωτισμό». 

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για τις μάσκες

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο. Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε».

Για τα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης είπε: είναι διαφορετικό να υπάρχει μια επιστημονική διαφωνία και διαφορετικό να δημιουργούμε ένα αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Θα είναι λάθος να το κάνουμε. Οι περισσότερες χώρες επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους. Για πολλούς λόγους. Οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς. Γνωρίζουμε περισσότερα από όσα γνωρίζαμε πριν από μερικούς μήνες. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πλέον ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα. Οι εισηγήσεις που είχαμε δεχθεί ήταν για πιο γρήγορο άνοιγμα των σχολείων και δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά γιατί στα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να επιβάλλεις κανόνες υγιεινής. Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, είπε ακόμα.

Θέλω να επισημάνω ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής να κλείσουμε όπως και να ανοίξουμε τα σχολεία. Θα παρακολουθούμε το σχέδιο και αν χρειάζεται θα το αναπροσαρμόσουμε. Το άνοιγμα είναι πιο δύσκολη άσκηση και η επιστροφή στην κανονικότητα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αν αποτύχουμε θα έχουμε αποτύχει όλοι συνολικά. Και η κυβέρνηση και οι πολίτες και όλοι. Υπάρχει ένας σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο που χυδαιολογεί και ποντάρει στην εθνική αποτυχία. Ας τους αφήσουμε στα τάρταρα του διαδικτύου.

Βαρείς καταγγελίες για σκάνδαλα

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε σήμερα και έδειξε τα πραγματικά του συναισθήματα. Όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την στάση που κράτησαν όλα τα κόμματα σε αντίθεση με όταν ήταν εκείνος στην αντιπολίτευση, αλλά δεν αναγνώρισε τίποτα για τις ευθύνες της δικής του παράταξης, ευθύνες διαχρονικές», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως τροπαιούχος ότι χάρη στον ίδιο έγιναν όλα αυτά. Και οφείλουμε την ζωή μας σ’ εσάς και να ανάψουμε κανέναν κερί να σας έχει καλά η Παναγία. Δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγέτη αυτή να προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες.

Η ύφεση που θα έχουμε θα είναι τεράστια γιατί δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Η μόνη είδηση που είπατε είναι η παράταση της προστασίας της Α κατοικίας.

Είπε ακόμα ότι εξαγγέλλονται λεφτά για τις ειδήσεις αλλά στους επιχειρηματίες δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ. «Ακόμα δεν ξέρουμε πόσοι έχουν πάρει τα 800 και 600 ευρώ. Είπε ακόμα ότι ο κόσμος της αγοράς έχει δει πολλά ευτράπελα. Ουδέποτε νομοθετήθηκε το πάγωμα των οφειλών στις τράπεζες που εξήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας. Σφίξατε την θηλιά επίσης σ’ αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις επιταγές».

Μίλησε για τεράστια ζητήματα που θέλουν απαντήσεις. Για τις απολύσεις είπε ότι «τον Μάρτιο έγιναν 42.000 λιγότερες προσλήψεις. Πριν έρθει ο ουσιαστικός λογαριασμός. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιδοτείτε την αναστολή της εργασίας και όταν θα τελειώσει αυτό οι απολύσεις θα είναι ανεξέλεγκτες». Και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν να έρχεστε εδώ λες και ζείτε σε άλλη χώρα; Να βλέπουμε αυτά που δείχνουν τα ΜΜΕ και τα site που χρηματοδοτείτε και να λέμε τι ωραία που τα κάνετε».

Σας έσωσε ο κορονοϊός, είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «είχαμε από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβράδυνση της οικονομίας». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι στον Πολιτισμό θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα ειδικά το καλοκαίρι. Πρέπει να ενισχυθεί ο κόσμος του πολιτισμού. Τους θέλετε μόνο ως φωτογραφικό ντεκόρ. Και κλείνω με τον Τουρισμό. Θα υπάρξει σχέδιο κοινωνικού τουρισμού; Αν δεν έχετε σχέδιο μην κατηγορείτε την αντιπολίτευση και μην ενοχλείστε από την κριτική αυτή. Μιλάμε για κορυφαίο θράσος είπε αναφερόμενος στον Γιάννη Βρούτση. Αν δεν υλοποιούσαμε προγράμματα κατάρτισης δεν θα εκταμιεύονταν τα χρήματα. Δεν μου απαντήσατε όμως, αισθάνεστε άνετα που ο υπουργός σας έβγαινε επί εβδομάδες και έλεγε ψέμματα; Κρατάτε τον ψεύτη και τον υβριστή.

Για τις μάσκες είπε ότι αν μια οικογένεια πρέπει να ξοδεύει 10 ευρώ την ημέρα για μάσκες, αυτό δεν είναι σοβαρή κατάσταση. Απαντώντας στο τι θα γινόταν αν θα ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Βρούτση. Θα είχαμε σταθεί δίπλα σε όλους. θα εφαρμόζαμε ότι σε όλη την Ευρώπη από το μαξιλάρι όχι να τα κρατήσουμε για να τα πάρουν κάποιοι άλλοι αλλά ο κόσμος της δουλειάς.

“Άφησα για το τέλος, κύριε Μητσοτάκη, τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος” είπε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας απαντήσεις για το σκάνδαλο των voucher του κ. Βρούτση, τα ρουσφέτια και την κακοδιαχείριση.

Αυτή τη παθογένεια που παραδοσιακά χαρακτήριζε το παλιό πολιτικό σύστημα και την παράταξή σας. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά όπως φαίνεται, το τραγικό πάθημα στο οποίο οδηγήσατε τη χώρα, με τέτοιες πρακτικές, δεν σας έχει γίνει μάθημα.

Δουλειές, δουλίτσες, σκανδαλώδη ρουσφέτια, και εξυπηρετήσεις φίλων και κουμπάρων, έρχονται δυστυχώς διαρκώς στο φως μέσα στην πανδημία. Ευτυχώς το πέπλο σιωπής που εξασφαλίσατε από μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να τα σκεπάσει όλα. Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.

Σπάνια τόσοι λίγοι, διέπραξαν τόσα πολλά, σε τόσο λίγο χρόνο. Το σκάνδαλο των βάουτσερ είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία.

Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας. Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε.

Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό; Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του; Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των βάουτσερ; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;

Δημοκρατικό σας καθήκον είναι να δώσετε μια απάντηση. Και όσο δε τη δίνετε την απάντηση, αλλά κρατάτε τον κο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό. Αλλά το σκάνδαλο των βάουτσερ δεν πρέπει να αισθάνεται μοναξιά. Φροντίσατε να του εξασφαλίσετε μεγάλη παρέα. 30 εκατομμύρια στους ιδιώτες κλινικάρχες Απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα υπουργεία. Ασυλία στους τραπεζίτες με ΠΝΠ

Άρνηση σας να βάλετε διατίμηση στις μάσκες. «Φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για απολυμάνσεις στις φυλακές!

Κακοδιαχείριση, αναθέσεις, επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τρεις μέρες μετά παίρνουν δουλειές υπό αδιαφανείς συνθήκες. Έχετε ευθύνη πολιτική, κύριε πρωθυπουργέ για όλα αυτά.

Και δεν μπορείτε να κρύβεστε για πάντα πίσω από την πανδημία, και το πέπλο σιωπής των φιλικών σας ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση, όλη η αντιπολίτευση, δεν κυριεύτηκε ξαφνικά από κάποιο ιό και καταγγέλλει όσα καταγγέλλει.

Η κοινωνία δεν είναι κουφή και τυφλή. Δεν σας έχει δοθεί από κανέναν, και σίγουρα όχι από μας, λευκή επιταγή να διαχειρίζεστε εν ονόματι της κρίσης το δημόσιο χρήμα, λες και είναι προσωπικές σας αποταμιεύσεις.

Θα δώσετε και πρέπει να δώσετε λόγο κάποια στιγμή για όλα αυτά. Γιατί η κρίση δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτό από κανέναν, εκτός ίσως από τον στενό σας κύκλο, να αξιοποιείται ως ευκαιρία για μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις, Ούτε για να ζήσετε εσείς τον μύθο σας του στρατηλάτη, ή του Μωυσή, όπως σας χαρακτήρισε φιλικό σας μέσο.

Σχετικά Άρθρα