Πτώση νατοϊκού ελικοπτέρου: Αγωνία για 5 μέλη του πληρώματος – Ανασύρθηκε μια σορός

 Πτώση νατοϊκού ελικοπτέρου: Αγωνία για 5 μέλη του πληρώματος – Ανασύρθηκε μια σορός

Το νατοϊκό καναδικό ελικόπτερο που κατέπεσε χθες στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ενώ η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Λίγο μετά τη συντριβή εντοπίστηκε η σορός ενός μέλους του πληρώματος, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ακόμα πέντε στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.

Από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισε ξανά η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία θα συμμετέχει και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Το ελληνικό ελικόπτερο του ΠΝ θα κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι το καναδικό ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, που εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO, κατέπεσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν και σήμανε συναγερμός. Το σήμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων από την Κεφαλονιά και στην περιοχή του FIR Ρώμης.

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις. «Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Δήλωση έκανε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, λέγοντας πως ενημερώθηκε για ελικόπτερο που κατέπεσε ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Τέλος, σημειώνεται ότι η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχετικά Άρθρα