Μας βοήθησε η Τουρκία στον επαναπατρισμό των 3 Ελλήνων ναυτικών;- Διπλωματικό παρασκήνιο

 Μας βοήθησε η Τουρκία στον επαναπατρισμό των 3 Ελλήνων ναυτικών;- Διπλωματικό παρασκήνιο

Μπορεί οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα στο εξωτερικό μετά την περιπέτειά τους με πειρατία να επέστρεψαν στην Ελλάδα σώοι, η υπόθεση, ωστόσο, φαίνεται πως είχε ένα διπλωματικό παρασκήνιο που δεν έγινε γνωστό επισήμως.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία δήλωσαν πως η επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών έγινε κατόπιν παρεμβάσεως της Τουρκίας στο Τζιμπουτί. Η διάσταση αυτή, εφόσον είναι ακριβής και δεν αποτελεί τουρκική προπαγάνδα, δεν είχε γίνει γνωστή. Τουναντίον το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε επισήμως πως αυτό έγινε με ενέργειες της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τσαβούσογλου και Τσελίκ τονίζουν πως παρενέβη η τουρκική κυβέρνηση. Εάν είναι ακριβές σημαίνει πως προηγήθηκε συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας. Γιατί να αποκρύψει κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά; Μήπως για να μην υποβαθμιστεί το κλίμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο μετά τον εκβιασμό του Ερντογάν; Θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει και το ibna.gr:

Μετά από τον Mevlut Cavusoglu που άφησε αιχμές απαντώντας στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μέσω Twitter, αυτή τη φορά ανέλαβε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος της Τουρκίας AKP, Omer Celik και επιτέθηκε με έντονο τρόπο κατά της Ελλάδας και του Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Celik σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δήλωσε «Γνωρίζετε ότι προστρέχουμε σε βοήθεια πολλών χωρών κατόπιν αιτήματος τους. Δυστυχώς, όμως, οι “ασθένειες” της φίλης, γείτονος και συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας, δεν επιδιορθώνονται.

Ο Τσαβούσογλου απαντά στο τουίτ του Νίκου Δένδια για την απελυθέρωση των τριών Ελλήνων ναυτικών:

Ο Omer Celic δήλωσε: Αιτήθηκαν για την άφιξη στην Τουρκία τριών Ελλήνων πολιτών από το Τζιμπουτί. Με την ανάμειξη του Υπουργείου Εξωτερικών μας, αυτοί οι τρεις Έλληνες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω της Turkish Airlines. Αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον πως όταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μιλάει για αυτό, δηλώνει ότι έφεραν τους πολίτες τους πίσω στη χώρα τους με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Τζιμπουτί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι αυτή που αναλαμβάνει όλους τους ρόλους και βοηθά από το Τζιμπουτί έως την Ελλάδα. Αυτό το περιστατικό είναι σημαντικό, καθώς δείχνει πως το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται αιχμάλωτο της εχθρότητας προς την Τουρκία που παράγεται από αυτούς, και αιχμαλωτίζεται σε αυτήν την προπαγάνδα. Είναι ένα παράδειγμα της νοοτροπίας στην Ελλάδα όπου η πιο φανατική πολιτική προσέγγιση εφαρμόζεται ακόμη και σε αυτές τις ανθρωπιστικές καταστάσεις. Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τις αρχές στην Ελλάδα, ιδίως τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, να μην θυσιάσουν ανθρωπιστικά ζητήματα σε αυτόν τον πολιτικό φανατισμό, όπως έχουν κάνει πολλές φορές” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα