Κυρώσεις στην Πολωνία δρομολογεί η Κομισιόν για το δικαστικό σύστημα

 Κυρώσεις στην Πολωνία δρομολογεί η Κομισιόν για το δικαστικό σύστημα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας σχετικά με τον νόμο που επιτρέπει την τιμωρία των δικαστικών που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, οι οποίες έχουν επίσης προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν δίνει στην Βαρσοβία δύο μηνών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον νόμο που πλήττει την ανεξαρτησία των πολωνών δικαστών.

“Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι οι ρυθμίσεις που αφορούν το πειθαρχικό καθεστώς κατά των δικαστών να χρησιμοποιηθεί για τον πολιτικό έλεγχο του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων”, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Βέρα Ζούροβα, αρμόδια για τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδικασία που ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά των μεταρρυθμίσεων της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πλήττουν το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί την πολωνική κυβέρνηση ότι υπονομεύει την δημοκρατία ενισχύοντας τον κρατικό έλεγχο επί του δικαστικού συστήματος, της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα