Ώρα ανακοινώσεων για άρση των μέτρων: Σύγκρουση για τα σχολεία – “Φέρνουν τον ιό στα σπίτια μας”

 Ώρα ανακοινώσεων για άρση των μέτρων: Σύγκρουση για τα σχολεία – “Φέρνουν τον ιό στα σπίτια μας”

Η ώρα για τις ανακοινώσεις έφθασε και, χωρίς υπερβολή, κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια κρέμεται από τα χείλη του πρωθυπουργού και, εν συνεχεία, των έμπιστών του υφυπουργών, που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάποια ειδικότερα ζητήματα πονοκεφαλιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου πριν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των σχολικών τάξεων πλην της Γ’ Λυκείου που αυτονοήτως ανοίγει ρολά (στις 4 Μαΐου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

Γονείς αντιδρούν για το άνοιγμα των σχολείων, μόλις για 20 μέρες επισημαίνουν…, ενώ η επαναλειτουργία των μονάδων φέρνει τον ιό μέσα στα σπίτια, υποστηρίζουν, κι ακόμη χειρότερα, στα σπίτια γιαγιάδων και παπούδων, που ξαφνικά και χωρίς όρους βγαίνουν από την καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες διαδικτυακές ομάδες γονέων που αντιτίθενται στο άνοιγμα, έχουν πιάσει ήδη δράση, ενώ προβληματισμένη δηλώνει μερίδα των ειδικών.

Τον προβληματισμό αυτό υιοθετούν και δύο εφημερίδες με εκ διαμέτρου αντίθετη ιδεολογική προσέγγιση, η «Καθημερινή» και η «Αυγή». «Τα ‘αγκάθια’ στην άρση των μέτρων» είναι ο βασικός τίτλος της εφημερίδας, που σημειώνει επ’ αυτού: «Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία». Πιο αιχμηρά ασφαλώς, η αντιπολιτευόμενη «Αυγή» βλέπει «σοβαρές επιφυλάξεις για τα σχολεία» (τίτλος), καταγράφοντας ανησυχία μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Κουμουνδούρου διέρρεε χθες «η ανησυχία και οι επιφυλάξεις» του Αλέξη Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών για 20 μέρες, μετά από γύρο τηλεφωνημάτων που είχε με  καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάται, με άλλα λόγια, ότι οικονομικοί είναι οι λόγοι που ωθούν στο άνοιγμα των σχολείων. Επικαλείται δε, και κάτι ακόμη: οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης -χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα- δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ούτε στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν συμφωνούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει εκπαιδευτικούς και ψυχολογικούς λόγους, οι οποίοι, κατά την άποψή του, επιβάλλουν να ακουσθεί και πάλι το κουδούνι, ακόμη και στα δημοτικά.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει το πρωθυπουργικό Μέγαρο, είναι το μέτωπο το οποίο δημιουργήθηκε αίφνης στις σχέσεις του με το ΚΚΕ, με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δεν μπορεί να μην γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, και τώρα να κάνουμε τα στραβά μάτια για την Πρωτομαγιά, σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα, ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση για προσχηματική πολιτική -τα μέτρα δεν τηρούνται στους χώρους εργασίας, υποστηρίζει- και καλεί, μέσω του ΠΑΜΕ, σε συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικές εκδηλώσεις, αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Πάντως ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για «συμβολικές διαμαρτυρίες» και δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω –άρα, το μπαλάκι είναι στα χέρια της κυβέρνησης, που έχει μπροστά της την πρώτη οργανωμένη αντίδραση.

Ένα τρίτο θέμα, όχι πολύ μακριά από το προηγούμενο, είναι αυτό της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. 

Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παραήταν αυστηρά τα μέτρα στη Βουλή, ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν αντικαταστήσει το νομοθετικό έργο, ότι επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα εξόχως σοβαρά νομοσχέδια. Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ετοιμάζεται για συνεδρίαση με πλήρη σύνθεση, αρχής γενομένης από την Πέμπτη.

«Ανοίξτε τώρα τη Βουλή» γράφει πρωτοσέλιδα η «Εφημερίδα των Συντακτών», που απευθύνει έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε πρωθυπουργέ, προέχει η συνταγματική ομαλότητα» και χαρακτηρίζει «απορίας άξιον» το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία νύξη από μέρους της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του πολιτεύματος».

Λίγο πολύ, είναι ήδη γνωστό ο χρονοδιάγραμμα των μέτρων, που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εν συνεχεία θα εξειδικεύσει η task force του Μεγάρου Μαξίμου, οι υφυπουργοί Ν. Χαρδαλιάς, Θ. Λιβάνιος, Β. Κοντοζαμάνης, Γ. Κεφαλογιάννης, Ν. Παπαθανάσης, και φυσικά, ο Σ. Τσιόδρας. Στις 4 Μαΐου καταργούνται τα sms και κάθε άλλος έλεγχος της κίνησης των πολιτών, ενώ ανοίγουν μικρά καταστήματα, κομμωτήρια και εκκλησίες για ατομική λατρεία. Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν οι τάξεις της Γ’ Λυκείου και προς τα τέλη του μήνα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα καταστήματα εστίασης, οι εκκλησίες για Λειτουργίες.

Τα καταλύματα έπονται, οι τουρίστες πάντως δεν πρόκειται να έρθουν πριν το Ιούλιο.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα