Η τιμωρητική στάση της Πολιτείας απέναντι στον Βασίλη Δημάκη – “Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή”

 Η τιμωρητική στάση της Πολιτείας απέναντι στον Βασίλη Δημάκη – “Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή”

«Μου είναι αδύνατο και με ξεπερνά να δεχτώ αμαχητί το “αποφασίζομεν και διατάζομεν” άνευ λόγου και αιτίας κάποιων εκ των ιθυνόντων που αποφάσισαν τούτη τη μεταγωγή»….

Και απεργία δίψας, εκτός από πείνας, ξεκίνησε από χθες ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του EKΠΑ.

«Ζητώ από τους επίδοξους δήμιούς μου, που διέταξαν άκριτα την αναίτια και προκλητική για την ίδια τη Δημοκρατία μεταγωγή μου, αλλά και την εκ των πραγμάτων βίαια διακοπή των σπουδών μου, να φερθούν θεραπευτικά, μη ωθούμενοι από ταπεινά ελατήρια και συναισθήματα, να φερθούν με την προσήκουσα ανθρωπιά, που διέπει κάθε Δημοκράτη πολίτη, πριν να είναι πολύ αργά, δίνοντας την εντολή εκτέλεσης της επαναμεταγωγής μου στο κελί μου στον Κορυδαλλό, όπου βρίσκονται οι απαραίτητες σημειώσεις και τα συγγράμματά μου, έτσι ώστε να περαιώσω δίχως άλλα “εντέχνως” τοποθετούμενα προσκόμματα την μέχρι τώρα αξιοπρεπή εκπαιδευτική μου πορεία, “συναντώντας” ξανά το μέλλον μου!» σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

«Εκδικητική μεταγωγή»

Ο κρατούμενος, Βασίλης Δημάκης, που είναι τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ, τιμωρείται από την Πολιτεία γιατί μαζί με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού συμμετείχε σε ειρηνική κινητοποίηση , με αποχή από την εργασία, με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, μεταξύ άλλων και λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Εξαιτἰας της στάσης του ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού (όπου βρισκόταν για να είναι κοντά στην σχολή του και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.

“Όχι” από το υπουργείο σε αίτημα συνάντησης

Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου επιδίωξαν να έχουν σήμερα το πρωί ο Θανάσης Καμπαγιάννης συνήγορος του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη και ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας, ο οποίος βρίσκεται σταθερά δίπλα στους αγώνες των κρατουμένων. Παρόλα αυτά, όπως ενημέρωσε ο Πέτρος Δαμιανός το αίτημά τους απορρίφθηκε, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος της κ. Νικολάου.

“Καταλαβαίνω το βαρύ πρόγραμμα… Άλλωστε αυτό που ήθελα να της πω συνοψίζεται σε δυό γραμμές… Η ζωή του Βασίλη Δημάκη κρέμεται από μια κλωστή…”, ανέφερε ο Πέτρος Δαμιανός και πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει από τον Θανάση Καμπαγιάννη ενημέρωση για το υπόμνημα που κατατέθηκε.

Έκκληση Φίλη

«Τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Η ζωή του απεργού πείνας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος από σήμερα εισήλθε και σε απεργία δίψας κρέμεται από μια κλωστή. Ο κρατούμενος, διεκδικεί το δικαίωμά του στη μόρφωση που εκδικητικά και απάνθρωπα στερήθηκε, όταν μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κορυδαλλού σε εκείνη των Γρεβενών. Αποκοπτόμενος με τον τρόπο αυτό από το Πανεπιστήμιο που φοιτά του και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματά του.

Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει κάθε ελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση και δείχνει ότι η ανάρρηση της ΝΔ στην κυβέρνηση, ενθάρρυνε και έστειλε μήνυμα άγριου αυταρχισμού, βίας και καταστολής στους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους, όπως είναι τα Συμβούλια Φυλακών.

Προσωπικά, πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης, απευθύνω έκκληση στην υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως να παρέμβει και να ενώσει τη φωνή της με τους καθηγητές του Βασίλη Δημάκη που απαιτούν την επιστροφή του στον Κορυδαλλό και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό επιτάσσει το καθήκον της ως υπουργός Παιδείας που έχει αρμοδιότητα για τη σωστή εκπαίδευση των κρατουμένων μαθητών και φοιτητών. Μια εκπαίδευση που κάθε χρόνο γνωρίζει μικρά θαύματα και αποδεικνύει ότι τα σχολεία στις φυλακές είναι αναπόσπαστο τμήμα της σωφρονιστικής πολιτικής.

Τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα είναι ένα έγκλημα που θα στοιχειώσει το κράτος, την κοινωνία, τον πολιτισμό μας, αλλά και το χώρο της εκπαίδευσης. Ας κινητοποιηθούμε όλοι για τη σωτηρία της ζωής του», καταλήγει ο κ. Φίλης.

Ζητούν παρέμβαση της ΠτΔ

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα το θέμα έχει λάβει διαστάσεις στα social media. Οι χρήστες -επώνυμοι και ανώνυμοι – εκφράζουν την αντίδραση τους για τη στάση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης και εκφράζουν με αναρτήσεις τους την συμπαράσταση τους στον απεργό πείνας κρατούμενο Βασίλη Δημάκη.

Παράλληλα έχει αρχίσει να φουντώνει το “κίνημα” υπέρ της παρέμβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι και περισσότεροι ζητούν να υπάρξει παρέμβαση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου υπέρ του κρατούμενου, ώστε και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά του αλλά και πολύ περισσότερο να σωθεί η ζωή του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ΠτΔ έχει ήδη ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν.

Σχετικά Άρθρα