Politico κατά Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης αποτυχία στην κρίση κοροναϊού

 Politico κατά Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης αποτυχία στην κρίση κοροναϊού

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a meeting with Italian Prime Minister Giuseppe Conte (not pictured) in Rome, Italy August 2, 2019. REUTERS/Ciro De Luca

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κρίση, μάλιστα, μερικές φορές, δημιουργώντας ακόμα και νέες πολιτικές και επικοινωνιακές κρίσεις, σημειώνει το Politico.

Τα αντανακλαστικά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διαχείριση της σημαντικότερης κρίσης που έχει περάσει η Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Ύφεση, χαρτογραφεί το Politico, υποστηρίζοντας ότι στα χαρτιά δεν θα μπορούσε να γράψει καλύτερα αυτή τη στιγμή της ιστορίας της ΕΕ.

Πλήρης αποτυχία

Στην πραγματικότητα, σημειώνει το Politico, η φον ντερ Λέιεν και η Επιτροπή έχουν αποτύχει, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κρίση, μάλιστα, μερικές φορές, δημιουργώντας ακόμα και νέες πολιτικές και επικοινωνιακές κρίσεις, οι οποίες προκάλεσαν δυσφορία μεταξύ Επιτρόπων, ανώτατων υπαλλήλων και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι οι οποίοι δηλώνουν ότι η φον ντερ Λέιεν έχει δείξει πολλές φορές κακά αντανακλαστικά στη διαχείριση καταστάσεων, όπως στην περίπτωση των μεταναστών στον Έβρο στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο μέτωπο των οικονομικών, την περασμένη Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετέθεσαν μία μεγάλη πρόκληση στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής: να αναθεωρήσει και να αναδιαμορφώσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενσωματώνοντας ένα τεράστιο Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής Οικονομία, ένα Ταμείο το οποίο προκαλεί έντονη διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου.

Οι λάθος κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν

Για να πετύχει το εγχείρημα, είναι σαφές ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η ομάδα της θα πρέπει να βελτιώσουν την απόδοση που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων μιας σειράς λανθασμένων κινήσεων, με σοβαρότερη τη διαρροή του προσχεδίου του προγράμματος των 2 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμα να το έχουν επεξεργαστεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πρόκειται για ένα λάθος το οποίο προκάλεσε ακόμα και την άμεση αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μέντορα της φον ντερ Λάιεν, η οποία παρενέβη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τονίσει ότι η 6η Μαΐου είναι η ημερομηνία στόχος για το σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ αναφερόμενη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά «Μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε».

Αντιμετωπίζοντας την κρίση μέχρι στιγμής, η πρόεδρος της Κομισιόν μερικές φορές δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσαρμόσει την Επιτροπή στο αναπόφευκτο, όπως να επινοήσει κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο των συνόρων που, ωστόσο, είχαν ήδη εφαρμοστεί.

Ελλειψη εμπειρίας

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμα και η ανησυχία της για την δημόσια εικόνα της κατά τις τοποθετήσεις, επισημαίνοντας την πρόσληψη ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας για τη διαχείριση της δράσης της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ωστόσο ούτε αυτό απέφερε καρπούς καθώς δεν απέτρεψε πρόωρες αναρτήσεις της στα Μέσα, για τους κανόνες δανεισμού, που μόλις έγινε αντιληπτό κατέβηκαν και αναρτήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών για να μην επηρεαστούν.

Ακόμα πιο προβληματικές υπήρξαν στιγμές όπου ανακοινώθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και λόγω έλλειψης συμμετοχής των εθνικών κυβερνήσεων τα μέτρα αυτά ανακλήθηκαν, όπως ήταν ο οδικός χάρτης της ΕΕ για την επιστροφή στην κανονικότητα, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά της φον ντερ Λάιεν.

Ουσιαστικά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει προηγούμενη εμπειρία αρχηγού κράτους κάτι το οποίο έχει αποδειχτεί σοβαρή ευθύνη, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που την κατηγορούν ότι δεν ήταν αρκετά δημιουργική στην πρόταση νέων λύσεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την ΕΕ σε ηγετική θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά Άρθρα