Μοντέλο 15νθήμερης εργασίας με μισό μισθό- Ρυθμίσεις για επιχειρήσεις αλλά και φόβος για “τσουνάμι” απολύσεων

 Μοντέλο 15νθήμερης εργασίας με μισό μισθό- Ρυθμίσεις για επιχειρήσεις αλλά και φόβος για “τσουνάμι” απολύσεων

Διευκολύνσεις και ρυθμίσεις φόρων προανήγγειλε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται, πλέον, από τη λογική της επιδότησης και κινείται προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα προκειμένου οι ίδιες οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους καθώς ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Το κράτος, τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει η επιχείρηση θα συνεχίσει να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, δυνατότητα παράτασης των αναστολών συμβάσεων εργασίας για ακόμη έναν μήνα, μετά τη λήξη του 45ήμερου, με προϋποθέσεις και αναλογική ειδική αποζημίωση έρχεται τον Μάιο, ενώ ακολουθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020 μοντέλο… Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης. Καθώς θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού και θα «ξεπαγώνουν» σταδιακά κλάδοι της οικονομίας, νέα εργαλεία και πακέτα μέτρων θα τίθενται σε εφαρμογή, με κύριο στόχο τη συγκράτηση του μαζικού κύματος απολύσεων και την έκρηξη της ανεργίας.

Από όλες τις πλευρές προεξοφλείται πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν τις επόμενες εβδομάδες να επιστρέψουν σταδιακά σε ένα εντελώς καινούργιο, πρωτόγνωρο τοπίο και σε μια αγορά βαθιά πληγωμένη από την κρίση του κορονοϊού. Και παρά τα μέτρα, ειδικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως η ανεργία θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2014, αγγίζοντας σε ορισμένα σενάρια ενδεχομένως και το 20%.

Διαβλέποντας τους αυξημένους κινδύνους, εκπρόσωποι εργαζομένων και παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του έτους, προειδοποιώντας για «τσουνάμι» απολύσεων, επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και έκρηξη της αδήλωτης εργασίας, καθώς η οικονομία θα βγαίνει σταδιακά από τον… αναπνευστήρα της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει την είδηση που αποκάλυψε το Εθνος της Κυριακής ότι το Δημόσιο θα καλύπτει ένα μέρος και συγκεκριμένα το 40% έως 60% στη διαφορά του μισθού που θα δίνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο, απάντησε χαρακτηριστικά ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Έθνος
Για μοντέλο εργασίας “50-50” κάνει λόγο το Έθνος, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Χρ. Σταϊκούρα

Αναφορικά με τις πληρωμές φόρων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρυθμίσεις και δόσεις εξηγώντας ότι η έκταση των σχετικών ρυθμίσεων δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί καθώς δεν ξέρουμε την έκτγαση και την ένταση του προβλήματος.

Σταϊκούρας: Εντός εβδομάδας οι ανακοινώσεις για την πρώτη κατοικία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις: «Θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών», τόνισε και υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα είναι σε εξέλιξη. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπήρξε διαφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την προστασία της α’ κατοικίας.

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για την χορήγηση των 800 ευρώ και σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι είκοσι άτομα ενώ τόνισε ότι δίνεται παράταση για την ένταξη στη σχετική ρύθμιση μέχρι τις 28 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα,θα ενταχθούν στην προστασία για περίπου 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τους τόπους διαμονής τους.

Σχετικά Άρθρα