Κινητικότητα στα νότια της Κρήτης για τουρκική άσκηση

 Κινητικότητα στα νότια της Κρήτης για τουρκική άσκηση

Υπό εξέλιξη βρίσκεται η Τουρκική αεροναυτική άσκηση «Mavi Vatan» (Γαλάζια Πατρίδα), με το βασικό της σκέλος να διεξάγεται νότια της Κρήτης, αλλά και σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

Η μεγάλη αυτή άσκηση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου, κινητοποιώντας το σύνολο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας προκειμένου να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Η περιοχή νότια της Κρήτης, έχει μπει στο γεωστρατηγικό κάδρο λόγω του παράνομου συμφώνου που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διακηρύττουν συνεχώς την απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει, μέσα στο 2020, γεωτρήσεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, καλύπτοντας μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τουρκικών πλοίων αλλά και αεροσκαφών πλησίον ή ακόμη και εντός αυτής περιοχής, εκλαμβάνεται ως μήνυμα από την ελληνική πλευρά ως προς τι θα μπορούσε να επακολουθήσει.

Σχετικά Άρθρα