Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν το δρόμο – Χαλάρωση, διατήρηση ή ενίσχυση των μέτρων

 Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν το δρόμο – Χαλάρωση, διατήρηση ή ενίσχυση των μέτρων

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου και μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, όταν και θα εφαρμοστεί το ίδιο σχέδιο με εκείνο των γιορτών του Πάσχα. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας του κοροναϊού, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας.

Ανάλογα με τα ευρήματα των μαθηματικών αυτών μοντέλων, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος, θα αποφασίζεται η περαιτέρω χαλάρωση, η διατήρηση ή ακόμη και η ενίσχυση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης. «Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία», συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια τυχόν επιδημική έξαρση, αναφέροντας το παράδειγμα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι.

Αναφερόμενος στη επαναλειτουργία των σχολείων τέλος, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών.

Οι εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια του πρωθυπουργού

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τις πρώτες εισηγήσεις από τους ειδικούς της υγείας, ενώ συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική καταγραφή προτεραιοτήτων και των βημάτων που πρέπει ν’ ακολουθηθούν.

Τις αποφάσεις θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Επιπλέον, θ’ αναφερθεί στο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο επίσης απασχολείτο Μαξίμου.

Η συζήτηση, άλλωστε, που αναμένεται να γίνει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – πάντοτε μέσω τηλεδιάσκεψης – θα αφορά και την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, διόλου τυχαίο είναι πως ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έθεσε το ζήτημα ενός κοινού πλαισίου εξομάλυνσης των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και της αποκατάστασης της λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη όσον αφορά στο στόχο για την έκδοση κορονο-ομολόγου ή στην υιοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο για την άρση των περιοριστικών μέτρων, όλα δείχνουν ότι η 4η Μαΐου θα είναι οριστικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να ισχύουν οι πρώτοι περιορισμοί πλην των υποθηκοφυλακείων και των γραμματειών των δικαστηρίων που θ’ ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η άρση των περιορισμών στις 4 Μαΐου θ’ αφορούν τόσο στην κυκλοφορία όσο και στη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, αλλά πάντοτε με την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Σε δεύτερη φάση και με… τραπεζάκια έξω θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και θ’ ακολουθήσουν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σχετικά Άρθρα