Ο Τσιόδρας παραδίδει στον Κυρ. Μητσοτάκη το σχέδιο άρσης των μέτρων – Η συμβολή Μόσιαλου και οι προβληματισμοί των ειδικών

 Ο Τσιόδρας παραδίδει στον Κυρ. Μητσοτάκη το σχέδιο άρσης των μέτρων – Η συμβολή Μόσιαλου και οι προβληματισμοί των ειδικών

Ανησυχητικά σημάδια κόπωσης και… απείθειας εμφανίζονται σποραδικά, και παρά το γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων περιορισμού τις ημέρες του Πάσχα ήταν πέραν πάσης προσδοκίας. Τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων/ διασποράς ενισχύουν, άλλωστε, τα πιο πάνω φαινόμενα και, όπως έλεγε σε τηλεοπτική κάμερα χθες, ένας από τους συμπολίτες μας στο Φλοίσβο, «φτάνει πια με τα μέτρα, να βγούμε πια!».

Μια συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ, ένα ποντιακό γλέντι στο Κορδελιό και προφανώς και άλλα περιστατικά που απλώς δεν κατέγραψε η κάμερα κάποιοι κινητού τηλεφώνου πιστοποιούν ότι ο κόσμος δυσκολεύεται πια, πιεσμένος και από την οικονομική ανέχεια συν τοις άλλοις.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι… διαφωνίες. Οι ειδικοί προφανώς και θα ήθελαν να παρέλθει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, από την άλλη κοινωνική πραγματικότητα και κυβέρνηση πιέζουν για «εδώ και τώρα απαντήσεις». Για τούτο και μέσα στη βδομάδα η ομάδα Τσιόδρα, με την αποφασιστική συμβολή Μόσιαλου, θα παραδώσει στον πρωθυπουργό το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται ενδεχομένως και από τον ίδιο προς το τέλος της εβδομάδας ή το Σαββατοκύριακο, και σε κάθε περίπτωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της Πέμπτης.

Από τώρα έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάποια προσχέδια του κυβερνητικού προγραμματισμού: για παράδειγμα στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, μία εβδομάδα μετά εστίαση, δικαστήρια και τα σχολεία αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου -για  τη σκοπιμότητα της κίνησης να ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου για ένα μήνα μόνο καταγράφεται προβληματισμός, αν όχι διχογνωμία. Και, τέλος, τον Ιούνιο θα ανοίξουν ξενοδοχεία, μουσεία, κινηματογράφοι – θέατρα και πολυκαταστήματα.

Και στο ρυθμό επανεκκίνησης όμως οι ειδικοί θα ήθελαν αυτός να γίνει πιο αργά. Είπε κάτι χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, που έχει τη δική του σημασία. Ότι ο β’ γύρος μέτρων άρσης του περιορισμού θα πρέπει να απέχει από τον α’ 14 ημέρες, ούτως ώστε να έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις των μέτρων του α’ γύρου στο κοινωνικό σύνολο. Μετά, άλλες 14 ημέρες μεταξύ β’ και γ’ γύρου. Φευ, η πίεση, και από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αρχίζει να παίρνει φαινόμενο χιονοστιβάδας.

Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού που πρέπει να πράξει αυτό που έκανε και την προηγούμενη φορά, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης: να ακούσει τους ειδικούς και μόνον.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα