“Με την πλάτη στον τοίχο” ο Βρούτσης για την τηλεκατάρτιση- Εξ οικείων βέλη για “φιάσκο”- Στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝ.ΑΛ

 “Με την πλάτη στον τοίχο” ο Βρούτσης για την τηλεκατάρτιση- Εξ οικείων βέλη για “φιάσκο”- Στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝ.ΑΛ

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα σχέδιο δήθεν τηλεκατάρτισης που εμπαίζει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων επιστημόνων. Όσο δεν δίνει εξηγήσεις και δεν παίρνει πίσω αυτήν την απόφαση, θα δημιουργεί σκιές και εύλογη καχυποψία για τα κίνητρα της επιλογής της τονίζει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά μέσα η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τελεί πλέον υπό πίεση από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται ακόμα και πυρά από το Μέγαρο Μαξίμου που του χρεώνει λανθασμένους χειρισμούς σχετικά με τα προγράμματα τηλεκάρτισης. Η κυβέρνηση εκτείθεται στον σκληρό πυρήνα της μεσαίας τάξης (επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που την στήριξαν στις τελευταίες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και φίλα προσκείμενοι αρθρογράφοι και μίντια εξαπολύουν πυρά κατά του Γιάννη Βρούτση. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του Liberal.gr που αποκαλεί “φιάσκο” τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας.

Το παρασκήνιο

Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Επόμενως η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση στους επιστήμονες με πόρους του ΕΣΠΑ και χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Επέλεξε όμως να μην το κάνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων κέντρων κατάρτισης.

Η Κομισιόν εκθέτει την κυβέρνηση και διαψεύδει τον Βρούτση

Ενώ ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ της αναγκαστικής διάθεσης του επιδόματος σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω προγραμμάτων τηλεκάρτισης διότι, όπως λέγεται, αυτό επιβάλλει η διαδικασία αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ένα έγγραφο της Κομισιόν ήρθε να ανατρέψει την κατάσταση.

Σε αυτό φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές πως επιτρέπει την απευθείας διάθεση των κονδυλίων λόγω των συνθηκών της κρίσης του κοροναϊού και ως εκ τούτου καμία υποχρέωση δεν είναι ο υπουργός Εργασίας να εμπλέξει ιδιωτικά ΚΕΚ ή άλλους μεσάζοντες.

Η Ευρώπη αποκαλύπτει το σκάνδαλο Βρούτση για τα Voucher (pic ...
Voucher 600 ευρώ - Έγγραφο Κομισιόν: Η κυβέρνηση μπορούσε να ...
Το έγγραφο της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ήδη από τον Μάρτιο ότι, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες. Η κυβέρνηση έχει τελικά πολύ εύκολο το ψέμα και πολύ ανεπτυγμένη τη λογική του -πάντα κερδισμένου- «μεσάζοντα», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων και τα 80 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ:

Τα χαριστικά 80 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ για μια -άθλιου επιπέδου- τηλεκατάρτιση επιστημόνων, βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «μονόδρομος» για την ενίσχυση του κλάδου.

Οι κύριοι Βρούτσης και Γεωργιάδης επικαλέστηκαν αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων από το ΕΣΠΑ για την απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ (ανά άτομο) και τους ζήτησαν να αρκεστούν στα 600 ευρώ, αφού υποστούν μια άκρως προσβλητική διαδικασία.

Όμως, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Documento, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ήδη από τον Μάρτιο ότι, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες.
Η κυβέρνηση έχει τελικά πολύ εύκολο το ψέμα και πολύ ανεπτυγμένη τη λογική του -πάντα κερδισμένου- «μεσάζοντα».

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να λογοδοτήσει. Και για την κοροϊδία και για τη σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ο ίδιος, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η οποία θα αποτελέσει και αφορμή για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση αφού θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή:

…Η πρόσφατη, ωστόσο, υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης.

Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη.

Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας.

Πρώτα από όλα γιατί τους εξαιρέσατε από τη χρηματοδότηση των 800€ για την περίοδο Μαρτίου –Απριλίου, παρά τις αρχικές προσωπικές εξαγγελίες σας, δίνοντας τους μόνο αόριστες υποσχέσεις για τον Μάιο.

Στόχος ο Βρούτσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει εκ των πραγμάτων στο στόχαστρό του τον Γιάννη Βρούτση που αναδεικνύεται σε “αδύναμο κρίκο”:

Πρώτον, για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οσμή σκανδαλώδους διαχείρισης,

Δεύτερον, για την υπόθεση των λαθών τύπου “Σκοιλ Ελικικου”, που, εκτός της αστείας πλευράς τους, αποδεικνύει την ελλιπή διαχείριση και τον ανύπαρκτο έλεγχο εκ μέρους του υπουργού Εργασίας (ο Γ. Βρούτσης προσπάθησε να μεταθέσει τιες ευθύνες της επιλογής των εταιρειών στο υπουργείο Παιδείας),

Τρίτον, για την παρέμβασή του στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, προκειμένου να αρθεί η πρώτη απόφαση που έδινε το δικαίωμά διεκδίκησης τους στο σύνολο των συνταξιούχων και για το διάστημα 2012-2018

Με την παρέμβασή του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση στο “μαλακό υπογάστριο” της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων, δύο προνομιακών εκλογικών κοινών για τη Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές. Η σκληρή ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά δείχνει πως η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υφίσταται επικοινωνιακή και ίσως πολιτική ήττα σε αυτό το κοινό, το οποίο είχε υιοθετήσει πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα στην αντιπαράθεσή τους με την προηγούμενη κυβέρνηση. Προς το παρόν προσπαθεί να μην επεκταθεί αυτή η αντίδραση στους μηχανικούς και τους γιατρούς, μέσω της επιρροής της στον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν. Στασινό και του Ιατρικού Συλλόγου Γ. Πατούλη.

Είναι, όμως, χαρακτηριστικό πως ακόμα και αρθρογράφοι που στηρίζουν αναφανδόν την κυβέρνηση και πρωταγωνίστησαν στην αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται τώρα κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σκληρό άρθρο στο liberal.gr κάνει λόγο για “φιάσκο” Βρούτση

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Βίβιαν Ευθυμοπούλου στο liberal.gr του Θανάση Μαυρίδη που στηρίζει απολύτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπό τον τίτλο “το φιάσκο της τηλεκάρτισης”:

…Ακόμα κι αν το επίπεδο της τηλεκατάρτισης που προσφέρουν τα ΚΕΚ στους επαγγελματίες που εντάσσονται σε έξι επιστημονικούς κλάδους ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι επαγγελματίες όντως την είχαν ανάγκη, θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Η κυβέρνηση μ’ ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς, για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση.

Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Στην ωραία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Αυτό είναι αλήθεια γι’ αυτό και έχουμε μείνει έκπληκτοι που ο πρωθυπουργός επιτρέπει σε κάποιους ανίκανους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή. Και μάλιστα με θύματα ποιους;

Τους δυναμικότερους κλάδους της μεσαίας τάξης που πίστεψαν στον ίδιο και ψήφισαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν ιδεολογικά δεν ανήκουν σε αυτή. Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι με αυτό που έχει συμβεί! Ένα κράτος που ολοκλήρωσε ψηφιακά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, εμφανίζεται να αδυνατεί να βρει έντιμα και έξυπνα ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων για να διαθέσει στους επαγγελματίες.

Σχετικά Άρθρα