Παράταση μέτρων στις δομές προσφύγων έως τις 10 Μαΐου

 Παράταση μέτρων στις δομές προσφύγων έως τις 10 Μαΐου

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου 2020 πήραν τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου του 2020 όλα ανεξαιρέτως τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε Δομές Φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αποτελούν υγειονομικές βόμβες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Έτσι, από όταν η πανδημία έφτασε και στη χώρα μας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε απόλυτο συντονισμό με το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δομών φιλοξενίας από τον κορωνοϊό. Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, θωρακίστηκαν τα σύνορα και έγινε αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου. Εφαρμόστηκε προσεκτικός διαχωρισμός των νέων αφίξεων, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον διαμένοντα πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αφίξεις που μεταφέρθηκαν σε νέες κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα. Παράλληλα, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας. Εγκαταστάθηκαν επαρκώς εξοπλισμένοι υγειονομικοί σταθμοί περιμετρικά των ΚΥΤ.

Σε συνέντευξή του στο Newpost, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε πει πως «δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία. Στη χώρα μας διαμένουν σήμερα 100.000 σε δομές φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, όπως στη Ριτσώνα και στην παλιά δομή της Μαλακάσας, προχωρήσαμε άμεσα στον υγειονομικό αποκλεισμό των δομών για 14 ημέρες και απομονώσαμε τα θετικά κρούσματα. Στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας δεν κάνουμε εκπτώσεις».

«Στα νησιά, ευτυχώς, δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής κρούσμα αλλά φυσικά υπάρχει καθημερινά ο κίνδυνος να εμφανιστεί. Οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα υπάρχει, ελέγχεται. Μέχρι στιγμής είναι όλα αρνητικά. Αν προκύψει κρούσμα, θα ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας μέσα και έξω από τις δομές φιλοξενίας απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά και διαρκή επαγρύπνηση», είχε τονίσει ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά Άρθρα