Τι είναι η “αντίστροφη κανονικότητα”: Τρεις καθοριστικές ημερομηνίες για τις φάσεις εξόδου από τις απαγορεύσεις

 Τι είναι η “αντίστροφη κανονικότητα”: Τρεις καθοριστικές ημερομηνίες για τις φάσεις εξόδου από τις απαγορεύσεις

Η επιστροφή στη νέα καθημερινότητα θα γίνει με ανάποδο τρόπο από τον οποίο επιβλήθηκε, με βασικές ημερομηνίες την 11η Μαΐου, 15η Ιουνίου και 3η Ιουλίου.

Τι σημαίνει «αντίστροφη κανονικότητα»

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται οι πρώτες απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, θα αρθούν τελευταίες προκειμένου να αποκλειστεί το όποιο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του ιού.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε.

Η «ομάδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τους επιστήμονες και την πολιτική προστασία έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο για να βγει η χώρα από την καραντίνα του κοροναϊού. Υπό άκρα µυστικότητα το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν την άρση των περιορισμών και σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό όλα θα ξεκινήσουν – εκτός απροόπτου – στα µέσα Μαΐου.

Η καθοριστική σύσκεψη όπου θα κριθούν τα πάντα, αναμένεται να λάβει χώρα στις 27 Απριλίου και οι εισηγήσεις που θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μετά τις 3 Μαΐου, δειλά – δειλά αναμένεται να ανεβάσουν ρολά κάποια µικρά εµπορικά και καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Και εδώ θα υπάρχουν δυο ταχύτητες, καθώς τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν αργότερα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο. Στόχος είναι από τις 3 έως τις 10 Μαΐου να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα, κυρίως τα εμπορικά, με την επιβολή περιορισμών για τα άτομα που θα εισέρχονται σε αυτά, όπως συμβαίνει τώρα στα σούπερ μάρκετ. Άρα η Δευτέρα της 11ης Μαΐου θα είναι καθοριστική ημερομηνία.

Καφετέριες και νυχτερινά κέντρα θα αργήσουν να ανοίξουν. Μαζικοί χώροι εστίασης, μαγαζιά στην παραλιακή θα ανοίξουν και αυτά σε δεύτερη φάση και θα λειτουργούν με μειωμένα τραπέζια.

Ταυτόχρονα θα χαλαρώσουν, όχι όμως όλα, τα μέτρα κυκλοφορίας.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία θα δοθεί και στα σχολεία, όχι όμως σε όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα. Μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στο Λύκειο προκειμένου να διεξαχθούν και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά θα είναι το Δημοτικό και το Γυμνάσιο όπου θα χρειαστούν περισσότερες ώρες διδασκαλίας για να καλυφθεί η ύλη. Πάντως για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία θα ανοίξουν τελευταία και οι πρώτες διδακτικές ώρες θα είναι λίγες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σκέψεις όμως για επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ιό και για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Εκεί τα μέτρα θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν.

Επίσης το άνοιγμα ξενοδοχείων και μονάδων τουρισμού υπολογίζεται το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου, ενώ για την εκπαίδευση εξετάζονται η τµηµατική επάνοδος των τάξεων και η λειτουργία δύο βαρδιών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των νομών κατοικίας, το απαγορευτικό για ταξίδια στην επαρχία.

Οι εισηγήσεις των υπουργείων είναι ήδη έτοιμες και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες θα κατατεθούν στη σύσκεψη που προγραμματίζεται για τις 27 Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις, αναλόγως και της πορείας του ιού. Καθοριστικές ημερομηνίες εκτός από την 27η Απριλίου, αναμένεται να είναι τα μέσα Ιουνίου και η αρχή Ιουλίου.

Στις 15 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα επιτραπούν τα ταξίδια προς την επαρχία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τουριστικής περιόδου και μιλάμε βεβαίως για τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν και πότε θα επιτραπούν οι αεροπορικές πτήσεις και σε κατοίκους ποιων χωρών θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα