Ποιοι παίζουν με τα εκλογικά σενάρια- Οι υπέρ και οι κατά του Μαξίμου και οι “προφήτες” των μίντια

 Ποιοι παίζουν με τα εκλογικά σενάρια- Οι υπέρ και οι κατά του Μαξίμου και οι “προφήτες” των μίντια

Κατά το “τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά”, πολύ συζήτηση γίνεται, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ποιος άνοιξε το θέμα πιθανής πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, αμέσως μετά τον πρώτο κύκλο της πανδημίας και προς αξιοποίηση του αναμφίβολου πλεονεκτήματος της κυβέρνησης λόγω της διαχείρισης του υγειονομικού σκέλους της.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό διάφοροι αρθρογράφοι, προσκείμενοι στην κυβέρνηση, και πολιτευτές -όπως η Κ. Λατινοπούλου εκ Θεσσαλονίκης- έχουν προωθήσει απόψεις για έναν αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εξανεμίσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει εκτός ηγεσίας του τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθησε, όμως, το ρεπορτάζ του Β. Κανέλλη στα φιλοκυβερνητικά “Τα Νέα” που αποκάλυψε τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Σχεδιασμό. Όχι κάποια βέβαιη απόφαση.

Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα συμπολιτευόμενων ΜΜΕ αλλά και οι διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών, με πιο ηχηρή, ίσως, του Τάκη Θεοδωρικάκου. Αν και οι πληροφορίες θέλουν τον υπ. Εσωτερικών εκ των εισηγητών μιας τέτοιας προοπτικής.

Την εκλογολογία “φούντωσαν”, φυσικά, οι επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, οι οποίες, εκτός του εξαιρετικού “σκορ” που καταγράφουν για τους κυβερνητικού χειρισμούς στην πανδημία και της υψηλής δημοφιλίας του πρωθυπουργού και των Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά, καλλιεργούν “εκλογικό κλίμα”. Εν μέσω πανδημίας το να ερωτώνται οι πολίτες τι θα ψηφίσουν εάν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, είναι, αν μη τι άλλο, παράδοξο και επιστημονικά άκομψο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, την Μεγάλη Δευτέρα, που περιέγραψε ένα πλαίσιο “επόμενης μέρας”, το οποίο δικαίως προκάλεσε ερωτηματικά. Οι αναφορές του στην οικονομία, το rebound του 2021 και, κυρίως, η παραπομπή στην “λογοδοσία” έναντι του λαού μετά τα περιοριστικά μέτρα, δημιούργησαν ευλόγως ερωτηματικά.

Επ΄ αυτού υπήρξαν σχόλια και σχετική αρθρογραφία για τις πιθανές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη “πονηρό πολιτευτή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί εκλογές. Γνωρίζει πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα τις κέρδιζε με άνεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλήθεια είναι πως το σενάριο έχει τύχει επεξεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου και συναρτάται από τους εξής παράγοντες:

Πρώτον, το πόσο πληγωμένη θα εξέλθει η οικονομία από την πρώτη φάση της πανδημίας και τι προοπτικές ανάκαμψης θα διαμορφωθούν, ανάλογα και με τα μέτρα που θα λάβουν οι της Ε.Ε.

Δεύτερον, πόσο αρνητικά θα εξελιχθούν τα οικονομικά μεγεθη λόγω κατάρρευσης των εσόδων του τουρισμού και πως όλα αυτά θα διαμορφώσουν το πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Τρίτον, την ενημέρωση που θα έχει ο πρωθυπουργός από τον Σ. Τσιόδρα και τους άλλους επιστήμονες σχετικά με δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως διαθέτει σχεδόν απόλυτη πολιτική ηγεμονία αλλά γνωρίζει, επίσης, πως εφόσον επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια για την οικονομία θα φτάσει το 2022-23 σε χρόνο εκλογών σε συνθήκες πολύ αρνητικές, χωρίς δυνατότητες να κάνει παροχές, με ένα πιθανό άτυπο μνημόνιο να επικρέμεται, και, τέλος, με το άγχος που θα δημιουργεί μια διπλή αναμέτρηση (απλή αναλογική).

Γι αυτό ακριβώς και κάποιοι του εισηγούνται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στο “παράθυρο” ευκαιρίας που θα δημιουργηθεί μεταξύ πρώτου και δευτέρου κύματος πανδημίας, και πριν φανούν τα πολύ αρνητικά στοιχεία στην οικονομία και η επίδρασή τους στους πολίτες.

Το κλίμα εκλογών, ωστόσο, δεν σημαίνει και απόφαση για εκλογές. Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκονται από την πλευρά που του εισηγείται να το σκεφτεί, ο Χρήστος Σταϊκούρας από την άλλη θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα βάθαινε ακόμα περισσότερο το ρήγμα.

Λέγεται πως και ο Άδωνις Γεωργιάδης κινείται στη λογική ενός εκλογικού αιφνιδιασμού “για να τελειώνουμε με τον Τσίπρα”. Αν και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί της ουσίας. Καθοριστικό θα είναι, όπως μαθαίνουμε, το προς τα που θα γείρει ο Γρηγόρης Δημητριάδης που είναι ισχυρότατος παράγοντας και διαθέτει και την “χειρουργική” εποπτεία της διανομής των κονδυλίων της καμπάνιας προβολής στα ΜΜΕ που χειρίζεται ο Στέλιος Πέτσας.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ, αν και οι πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μικρές.

Πάντως, δεν πρόκειται ούτε για αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας, ούτε, ακόμα περισσότερο, για κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για του λόγου το αληθές, το άρθρο του Σάκη Μουμτζή στο liberal.gr, αποκαλύπτει αυτή την εσωτερική συζήτηση.

Γράφει, λοιπόν, σχετικά, στο liberal.gr ο “θεωρητικός του Αδωνισμού” στην υπερδεξιά πτέρυγα της ΝΔ Σάκης Μουμτζής, υπό τον τίτλο “Τρέμει τις εκλογές (σ.σ ο Τσίπρας):

“…Έτσι ο Α.Τσίπρας ουσιαστικά περιμένει το μοιραίο, καθώς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διενεργήσει πρόωρες, διπλές εκλογές, θα τις κερδίσει κιόλας. Ο πίνακας του σκορ θα γράψει ένα συνολικό 6-0 σε βάρος του Τσίπρα. Ενα σκορ βαρύ γι΄ αυτόν που «πιάνει πουλιά στον αέρα», γι΄αυτόν που « έχει τον Μητσοτάκη μια μπουκιά». Για τον «άχαστο». Θα καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών ως loser.

Συνεπώς, ο Α.Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβούνται μιαν ακόμα τετραετία Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, αν διενεργήσει πρόωρες εκλογές π.χ. τον Οκτώβριο κερδίζει έναν χρόνο. Αντί να εξαντλήσει την τετραετία το 2023 θα την εξαντλήσει το 2024.

Μικρό το όφελος.

Αυτό που φοβούνται είναι το 6-0 που θα λειτουργήσει διαλυτικά και αποσυσπειρωτικά για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Νομίζω όμως πως στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού, όπως την γνωρίζουμε, δεν συνάδουν σχεδιασμοί με αποκλειστικό γνώμονα την ήττα του αντιπάλου. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά αποφασίσει πρόωρες εκλογές αυτό θα το πράξει για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας. Για να λάβει την λαϊκή εντολή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανασυναρμολόγηση της κοινωνίας. Δεν μας έχει συνηθίσει οι αποφάσεις του να υπαγορεύονται από τις τακτικιστικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας, που για μιαν ακόμα φορά κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, τρέμει τις εκλογές…”

Αυτά..

Σχετικά Άρθρα