Καθηγητής Λοιμωξιολογίας: Ο κοροναϊός μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη έως το 2022

 Καθηγητής Λοιμωξιολογίας: Ο κοροναϊός μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη έως το 2022

Για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο να εμφανιστεί πάλι ο ιός από το φθινόπωρο αλλά και τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Πιθανόν να είναι ο κορονοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» είπε ο κ. Γώγος που είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022».

«Πιθανόν να είναι ο κορονοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».

Ο κ. Γώγος συμπληρώνοντας ανέφερε ότι «από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».

Για το αν ο ιός θα έχει άλλη συμπτωματολογία ο καθηγητής είπε ότι: «Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως».

Ενώ τέλος για το καλοκαίρι και την επάνοδό μας στην καθημερινότητα είπε ότι θα πρέπει «να φροντίσουμε να έχουμε τις αποστάσεις. Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» ενώ για τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».